Helyi közélet

2011.08.04. 10:01

Tiltakoznak a vendéglátósok a menzaszigor miatt

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége a tagszövetségei és tagvállalatai nevében határozottan tiltakozik a közétkeztetőknek szóló,az Országos Tisztifőorvos ajánlásával augusztus 1-jén életbe léptetett ajánlás ellen. „A szándékot üdvözöljük, de a megvalósítás módja ellen tiltakozunk" - írják közleményükben.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége a tagszövetségei és tagvállalatai nevében határozottan tiltakozik a közétkeztetőknek szóló,az Országos Tisztifőorvos ajánlásával augusztus 1-jén életbe léptetett ajánlás ellen. „A szándékot üdvözöljük, de a megvalósítás módja ellen tiltakozunk" - írják közleményükben. Sérelmezik, hogy az ajánlás társadalmi vitája elmaradt, az anyag előkészítetlen, ennek következtében ellentmondásokkal teli, elhallgatja az anyagi háttér kérdését, ezért annak azonnali visszavonását kérik. Úgy vélik, több ponton ellentmondásos az ajánlás, értelmetlennek találják például a tej zsírtartalmára vonatkozó korlátozást és indokolatlannak a 20 százalékos tejföl teljes tiltását.

Menzaszigor: nem adtak fegyvert a harchoz

- Még nem ültünk le számolni, de már most világos számunkra, hogy olyan harcba küldtek minket, ahová nem adtak fegyvert – mondta el lapunknak Kálmán Béla, Nyírmada polgármestere. A város saját konyhán oldja meg a közétkeztetést, amely ellát óvodát, iskolát és szociális otthont is.

– Üdvözlöm a gondolatot, hogy az egészséges táplálkozás minél több ember számára legyen hozzáférhető, de ahhoz, hogy az országos tiszti főorvos javaslatait megvalósítsuk, anyagi támogatásra lenne szükségünk. Ráadásul egy hónappal az iskolakezdés előtt igen körülményes lesz átállni az új rendszerre. Nem hagytak felkészülési időt. Az érvényes ajánlásban az is szerepel, hogy 20 munkanapnak kell eltelnie ahhoz, hogy ismétlődjön egy adott étel a menüsoron. Eszerint egy hónapra előre össze kell állítani  az ételsort, kalóriát kell számolni, és minimum húszféle levest kitalálni – tette hozzá a település vezetője.

- A 600 diákunk hetven százaléka hátrányos helyzetű, így félő, hogy ők nem tudják majd megfizetni az ételeket. A fizetéseknek megfelelően kellene összeállítani menüket, de a csökkentett zsírtartalmú ételek és a gyümölcsök sokszor drágák. Az őstermelőktől beszállíttatni az olcsóbb alapanyag hozzáférés érdekében nehezen oldható meg, hiszen – bár Nyírmada mezőgazdasági település – kevés az őstermelő, nem tudják ellátni az ezer főre főző konyhát. Nekünk az a dolgunk, hogy minél olcsóbbal oldjuk meg az alapanyagok felvásárlását, hogy az emberek meg tudják majd fizetni a melegételt.

"A szakmaisága elvitathatatlan"

A fenti ügyben megkérdeztük többek között Balogh Zoltánt, a START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. Vezérigazgatóját, :– Sem állampolgárként, sem a cég vezető beosztású dolgozójaként nem rendelkezem ahhoz szakmai kompetenciával, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal augusztus 1-vel érvényes ajánlását kritika tárgyává tegyem. Természetesen elfogadom az ajánlás tartalmát, elveit, hiszen meggyőződésem, hogy annak szakmaisága elvitathatatlan.

– Csatlakozom viszont azokhoz, akik finanszírozási oldalról közelítik meg az ajánlásban foglaltakat. Az ellátó szolgáltatók számára is teljesen érthető, hogy az ételek jellege korcsoportos kell, hogy legyen. Gondosan kell eljárni, különös tekintettel a prevencióra (cukrozott, sós, fűszeres étkezés), de nyomatékosan rámutat a szolgáltatást megrendelők nehéz anyagi helyzetére, ahol lassan nem az a kérdés, hogy a fogyasztó milyen szolgáltatást kap (milyen étkezést vesz igénybe), hanem az a kérdés, hogy egyáltalában rendelkezésre állnak-e anyagi erőforrások a jelenlegi gyerek-, ifjúsági- és diákétkeztetés biztosítására.

– Egyre több helyen tűnik fel a sajtóban, hogy az étkezési szolgáltatás eddig ismert formáira nem rendelkeznek a megrendelők fedezettel. Amennyiben ez a problémakör nem orvosolható, nem oldható fel, úgy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ajánlása nem valósulhat meg – mondta Balogh Zoltán vezérigazgató, aki Nyíregyháza ifjúsági- és diákétkeztetésének jelentős részét biztosítja.

Megkérdeztük: Ön szerint egészséges a menzai koszt?

Ruff Lászlónak pozitív a tapasztalata: - Szerintem egészséges. Baktalórántházán járok gimnáziumba, bár nem annyira változatos a menü, elégedett vagyok vele. Benke Boglárka nem kedveli a menzát: - Nem tartom egészségesnek. Az általános és a középiskolában is étkeztem a menzán, de nem ízlett, túl zsírosak az ételek, inkább otthonról viszek magammal. Orosz László elégedett a menüvel: - Egészséges, odafigyelnek a megfelelő mértékű napi kalóriabevitelre. Az Inczédy kollégiumban étkezem, ahol változatos a menü, minden este kapunk húst vagy zöldséget.

Kövér Richárd is hasonló véleményen van: - Igen, szerintem egészséges. Demecserben tanulok, az iskolában ebédelek hét közben. Elégedett vagyok, változatosan főznek. Gyarmati Éva gyermekeitől hall a menzáról: - A fiam és a lányom általános iskolába járnak, mindketten ott esznek. Változó a menü, egyszer ízlik nekik, máskor nem, de alapvetően elégedettek vele. Mikor óvodások voltak, sokszor ötleteket is merítettem a menzai ételekből! Molnár Bernadett így válaszolt: - A Szent Imre kollégiumban étkezem, úgy gondolom, törekednek az egészséges étkeztetésre. Félévente egyszer egészségnapot is tartunk, ilyenkor barna rizst és rozskenyeret eszünk.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában