Helyi közélet

2011.09.28. 07:11

Bach, a vérnyomáscsökkentő

Új gyógyszerek várhatók a magas koleszterin és a cukorbetegségek ellen.

Új gyógyszerek várhatók a magas koleszterin és a cukorbetegségek ellen.Néhány betegség gyógyszeres kezelésében hamarosan nagy változás következhet be – summázta a nemrégiben Párizsban rendezett Európai Kardiológiai Kongresszuson elhangzottakat dr. Zilahi Zsolt kardiológus főorvos. Zilahi doktor ugyan nem volt ott személyesen a szívgyógyászok hagyományos szakmai összejövetelén, ám a szaklapokban és a világhálón publikáltakat kollégáihoz hasonlóan alaposan áttanulmányozta.

Gyakori vérvétellel járnak

Ezek alapján az agyi érkatasztrófa megelőzésére használt véralvadásgátlók újabb generációja már nem igényel folyamatos ellenőrzést és adagolásváltoztatást, a hatása is kedvezőbb – állapították meg Párizsban az egyik előadáson. A jelenleg a stoke megelőzésére használt syncumar, marfarin szűk terápiás ablakkal és számos étel és gyógyszer-interakcióval bírnak, amelyek gyakori vérvétellel és dózisváltással járnak, ezzel megnehezítik a betegek és kezelőorvosaik helyzetét.

Szintén az Európai Kardiológus Kongresszuson közölték, hogy a szívelégtelenség terápiájában javasolt egy új gyógyszer bevezetése, természetesen szoros kontroll mellett, mely a szívfrekvencia csökkentésével javítja a betegek életminőségét, a kórházi befekvések számát is csökkenti.

Ritmuszavart okozó zene

A kutatók egy másik tanulmányban azzal foglalkoztak, hogy több száz önkéntes miképpen reagál egy fergeteges filmvígjáték jeleneteire, illetve másik alkalommal egy világháborús film legtragikusabb részére. Ultrahangos technikával mérték a verőerek tágulását és szűkülését filmnézés közben. Hans Joachim Trappe német szívgyógyász igazolta kutatásaival, hogy a harmonikus, lassú zene hatására a légzésszám és a vérnyomás csökken, valamint az ütem és a hangerő mérséklődése is hasonló változásokat idéz elő. Trappe vizsgálatai különösen Bach zenéjének kedvező hatását igazolta. Részletes tanulmánnyal igazolták az ellenkezőjét is: a heavy metal a műfajban szokványos hangerővel agresszivitást és gyorsuló szívműködést okoz, hallgatásakor többször kimutattak szívritmuszavarokat is.

A magas munkahelyi követelmények alacsony foglalkoztatási szabályozással párosulva fokozzák a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, sőt, még az elhalálozás esélyét is – derült ki az Európai Kardiológusok Szövetségének (ESC) 2011-es kongresszusán bemutatott finn tanulmányból.

A stressz és betegségek

A munkahelyi stressz és a szívkoszorúér-betegségek közötti összefüggésről már eddig is számos tanulmány készült. Ezek közvetve vagy közvetlenül alátámasztották a feltételezett kapcsolatot, azonban ezeknek – a szívbetegséget is előidézhető – mechanizmusai még mindig tisztázatlanok. A kutatók szerint fokozott figyelmet kellene fordítani a munkahelyi körülmények és a szívbetegségek közötti összefüggések kimutatására, már csak azért is, mivel mára a modern élet velejárójává vált a túlterheltség, valamint más egyéb pszichológiai stresszorok (stresszt kiváltó, erős külső vagy belső hatás) megjelenése is.

Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a foglalkoztatottak – szemben a munkanélküliekkel, rokkantnyugdíjasokkal, vagy éppen a nyugdíjasokkal – rendszerint egészségesebbek. Ennek magyarázata lehet, hogy az olyan munkahelyen, ahol a munkáltató kedvező munkafeltételeket teremt, az emberek elkötelezettek lesznek, míg ellenkező esetben elvesztik az önbecsülésüket és romlik az egészségi állapotuk.

Cukorbetegeknek heti egy tabletta

Elképzelhető, hogy mind a koszorúér-betegség vagy a magas koleszterinszint kezelésében bevezetésre kerülhet havonta-háromhavonta alkalmazott bőr alá adandó injekció. A tablettával kezelt cukorbetegeknél hetente egy gyógyszer alkalmazása sem elképzelhetetlen a jövőben, teljesen új hatóanyag tartalmú készítmény bevezetésére kerülhet sor.

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában