Helyi közélet

2011.09.11. 19:27

„Neked írom a dalt, neked énekelek”

Nyíregyháza - A Magyar Dal Fővárosában, Nyíregyházán több mint 100 együttes mutatta meg, mitől olyan egyedi és különleges a magyar dal.

Nyíregyháza - A Magyar Dal Fővárosában, Nyíregyházán több mint 100 együttes mutatta meg, mitől olyan egyedi és különleges a magyar dal.

Lehetett magyar népdal, egykori Illés vagy LGT sláger, régi nóta vagy új dal, nem akadt vasárnap olyan ember Nyíregyházán, aki legalább egy strófát ne énekelt volna az előadókkal. Helyszínben és dalban nem volt hiány, hiszen a Magyar Dal Fővárosában 13 helyszínen több mint 100 együttes, ének- és zenekar mutatta meg az érdeklődőknek, mitől olyan egyedi és különleges a magyar dal. Este nyolc órakor pedig átlépve a megye és az országhatárokat, Csongrád megyétől Barcelonán át, Lisszabonig, Szatmárnémetitől Pozsonyon át Beregszászig mindenki velünk énekelte a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalt.A városháza udvarán a mozgássérült egyesület tagjai előadásukkal nemcsak azt énekelték, hogy minden ember lelkében dal van, hanem üzenetként azt is megfogalmazták: mindig van esély. Az Európában egyedülálló módon, a börtön udvarán felállított Rockszínpadon egymást váltották az együttesek, a szlovák Nuclear Sandwich, a Full Contact után az ügyvédek, a bírók, a smasszerek, a rendőrök is énekeltek a különleges hangulatú helyszínen. De nem hiányzott a zene a kórház udvaráról sem, ahogy a szabadtéri színpadról és a Móricz Kertből sem. A Csodavár és a Luther Passage is várta a „fővárosiakat”.

Dalra fakadt a tömeg

Piros betűs ünnep a Magyar Dal Napja nekünk is – mondta a Kossuth téri nagyszínpadról levonuló, kórházba igyekvő Nyíregyházi Hölgykoszorú megálmodója és vezetője. Kazár Tíciána szerint a zene szeretete és az éneklés öröme tartja össze a hölgykoszorú tagjait, és megtiszteltetés számukra, hogy a megnyitó ünnepség előtt léphettek a közönség elé.– Nyíregyháza méltó a Magyar Dal fővárosa címre, hiszen „kisvárosként” egyedülálló és kiemelkedő a zenei és kulturális életünk. Kazár Tíciána elismerte: nem mindennapi, hogy a kórházban énekeljenek, de hisz a dal gyógyító erejében, és abban, hogy valóban pár perc örömöt visznek az intézményben gyógyulók életébe.Hatalmas vastaps fogadta a színpadra lépő, a Magyar Dal Napját életre hívó Presser Gábort, aki nem szavakkal, hanem egy régi Illés, majd egy LGT slágerrel köszöntötte a Magyar Dal Napját. A Cantemus Vegyeskar is új oldaláról mutatkozott be, és felszabadultan énekelték Picivel, hogy „neked írom a dalt, neked énekelek”. Velük énekelt a Kossuth téri hatalmas tömeg is, bizonyítva: Nyíregyháza valóban a dal fővárosa! Presser Gábor végül csak annyit mondott: köszönjük, hogy magyar dalokat hallgathatunk, majd gratulált a szabolcsi megyeszékhelynek, amiért  megvalósította mindezt, amit a nagyon nívós pályázatában megálmodott.

A Magyar Dal Napjának fontosságáról beszélt lapunknak Szabó Soma is, a Cantemus Vegyeskar karnagya, aki szerint nagyon jó, hogy valakinek eszébe jutott, hogy Magyarországon igazi ünnepé tegye a magyar dalt, mert így megmutatjuk annak minden szépségét és gyönyörűségét. – Bízunk benne, hogy a kezdeményezés egy több évtizedes, gyönyörű hagyománnyá válik, ahol olyan értékeket mutathatnak meg a fellépők, amelyek a nemzetközi trendek beszüremlésével kevesebb figyelmet kapnak. – Azt szokták mondani, senki sem lehet próféta a saját hazájában, de az ilyen kezdeményezés talán változtat ezen... – vélte a karnagy. 

 

Élőzene határok nélkül

Az akusztikus zenei irányt képviselő Desszert együttes 14 évvel ezelőtt alakult, zeneszerető barátok együtteseként – mesél a kezdetekről dr. Móré E. Csaba, aki vasárnap a rockosabb dalokat játszó Mentha Project énekeseként állt színpadra társaival a Magyar Dal Napján. – Elsődleges célunk az értékmegőrzés, így szerepelnek repertoárunkban a régmúlt idők kedvelt magyar slágerei és napjaink közismert dalai is. Ezek egyedi, sajátos hangvétellel szólalnak meg, amelyet brilliáns füttyszólók fűszereznek. Jelmondatunk: „élőzene határok nélkül” – s valóban, a modern hangszerelés köntösébe bújtatott magyar dalok és népdalok, hazai és külföldi könnyűzenei muzsikák képesek megszólítani és közelebb hozni egymáshoz a generációkat. A minőségi élőzenén túl igyekszünk dalainkban komoly, értékőrző és - teremtő gondolatokat közvetíteni, közös feltöltődést nyújtva önmagunknak és a közönségünknek. A magyar zenepiac rendkívül szerteágazó, egy-egy „vadhajtása”, úgy vélem, gyógyításra szorul, mert nem a zene, hanem már-már a zaj felé tendál. A Desszert és a Mentha Project előadójaként, illetve orvos-pszichiáterként is úgy vélem, hogy a zenei harmóniák igényesen kidolgozott színpadra vitele gyógyír a léleknek! – tette hozzá Móré E. Csaba.

KM-BM, PI

MAGYAR DAL NAPJA

2008 óta rendezik meg Presser Gábor zenész kezdeményezésére. 2008-ban még a Sziget fesztivál „mínusz egyedik” napján tartották, 2009-től – a szervezők szándéka szerint – minden év szeptemberének második vasárnapján rendezik meg országszerte több helyszínen, több műfajban, sok előadóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában