Helyi közélet

2011.10.04. 16:07

A madarak életét fürkészték a Rétközi tónál Szabolcsveresmarton

Kisvárda–Szabolcsveresmart – Október első hétvégéjén (szombaton) rendezték meg az Európai Madármegfigyelő Napokat. A program hazai koordinátora a Magyar Madártani Egyesület (MME) volt.

Kisvárda–Szabolcsveresmart – Október első hétvégéjén (szombaton) rendezték meg az Európai Madármegfigyelő Napokat. A program hazai koordinátora a Magyar Madártani Egyesület (MME) volt.A Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi –kisvárdai– helyi csoportja az EU programhoz csatlakozva madármegfigyelő napot szervezett, október 1–én (szombaton) a Rétközi tónál. A madármegfigyelő túrán az érdeklődők – több mint három, tucatnyian – terepen ismerkedhettek meg madarakkal, és elsajátíthatták a terepmadarászás fortélyait Dr. Mezey Károly és Kiss Zsolt szakszerű vezetésével.

– A szervezett program célja a tényleges madár megfigyelésen kívül az is, hogy közönség számára is megkedveltessük a madarászást és megértessük a madárvédelem fontosságát–mondta a helyi csoport elnöke, Dr. Mezey Károly.

Az őszi természet a Rétközi tó körül

A rétközi tó körül, több kilométeres séta, pihenőkkel, madármegfigyeléssel, főleg a tón és környékén lévő vízvilág megismerésével, mintegy négyórányi, az őszi természetben eltöltött idővel a résztvevők számára csodálatos élményt nyújtott. Ősszel rengeteg élményben lehet része annak, aki természetbe látogat. Az igazán szerencsések megpillanthatják a rétek és a vizek szigetein, félszigetein s a felettük köröző madarakat, a fák ágain ücsörgő énekesmadarakat. Őszi sétáink folyamán mindig a legkevesebb nyomot hagyjunk magunk után az erdőben, a vizek partjain, hogy helyettünk a madarak énekeljenek. Sajnos utunk során, sok, az emberek által ottfelejtett szemetet, –műanyagpalackokat, üvegeket, ételmaradékokat stb.– láttunk. A természet csodálatos színei, a friss levegő, a nyugalom, lenyűgöző volt. Az ősz beköszöntével a napról–napra változó természet mindig újabb, izgalmasabb dolgokat rejteget számunkra. A levelek színpompás játéka mellett, megfigyelhetjük a vadon élő állatokat, életük egy–egy pillanatát.

Közel félezer madár

A csoport tagjainak megfigyelésének eredménye volt a mintegy harminc fajta, közel félezer madár megfigyelése, regisztrálása a terepnaplóba. A tó adta madár megfigyelési lehetőség gazdag eredményt hozott. Hetven böjti réce, húsz csörgő réce, huszonnégy kárókatona, négy kiskócsag, tizennégy nagy goda és őszapó, negyvenhat örvös galamb, húsz sárgalábú sirály, tizenhét széncinege, negyvenkettő szürke gém, száznegyvenhét tőkés réce s tizenkét vetési lúd lett számolva, a kevesebb létszámú megfigyelt madarak mellett. A csoporthoz a túra végső szakaszában csatlakozott az MME nyíregyházi monitoring csoportjának vezetője Nagy Károly és munkatársa Görögh Zoltán.

Odú készítés

A csoport tagjainak legközelebbi programja az október 15–ei odúkészítés, melynek tervezett helyszíne a Bessenyei György Gimnázium épület mögötti területe. Az odúkészítés mellett a résztvevők megismerhetik az elmúlt évben kihelyezett odútelepek eredményeit. Valamint az odúk hasznosságáról is információkat szerezhetnek. Az elkészített odúk kihelyezése, a tervek szerint novemberben lesz.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában