Helyi közélet

2011.10.12. 13:28

Fidesz: Újabb otthonvédelmi intézkedésekről döntöttek

Nyíregyháza – A Nemzeti Eszközkezelő Társaság mintegy 5 ezer ingatlan vásárlását tervezi, a kritériumok között szerepel, hogy a 180 napon túli tartozással rendelkező család kérje a megvételt, és az egyik szülő szociálisan rászorult legyen – mondta a devizahitelesek megsegítését célzó újabb lépésről Román István, országgyűlési képviselő.

Nyíregyháza – A Nemzeti Eszközkezelő Társaság mintegy 5 ezer ingatlan vásárlását tervezi, a kritériumok között szerepel, hogy a 180 napon túli tartozással rendelkező család kérje a megvételt, és az egyik szülő szociálisan rászorult legyen – mondta a devizahitelesek megsegítését célzó újabb lépésről Román István, országgyűlési képviselő.Budapesten és a megyei jogú városokban 15, míg más településeken 10 millió az ingatlan értékének felső határa. A család bérlőként a régi otthonában maradhat, s a későbbiek, ha az anyagi helyzetük javul, lehetőségük lesz az ingatlant visszavásárolni.

– Szintén a devizahitelesek érdekében hétfőn a parlament törvényt módosított: így azok is igénybe vehetik a fix áron rögzített végtörlesztés lehetőséget, akik bankot váltottak, akik több részletben kaptak hitelt, esetükben az árfolyamot súlyozott átlag szerint állapítják meg. Azokat is bevonták a rendszerbe, akik devizában kapták meg a hitelt és devizában is törlesztették. Az adóhivatal pedig nem kezdeményezhet vagyonosodási vizsgálatot azokkal szemben, akik a végtörlesztés összegét családi segítséggel teremtették elő – sorolta a fideszes politikus.

A 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okainak feltárását, valamint az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló albizottság tagja Kozma Péter elmondta: az adott időszak valamennyi pénzügyminiszterét, a PSZÁF, a Bankszövetség és az MNB elnökét meghallgatják, hogy kiderülhessen kinek mekkora a (politikai, büntetőjogi, illetve polgári jogi) felelőssége a kialakult helyzet miatt, s miért nem akadályozták meg az eladósodás ilyen szintre emelkedését.

- KM -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában