Helyi közélet

2011.10.13. 15:24

Tanösvény mutatja be a természeti értékeket

Nyírmada, Nyíregyháza - Miért fut a homok? Mivé alakulnak az átváltozó-művészek? Mi az a rejtélyes kovárvány? Kik az öreg temetők lakói? Ezekre a kérdésekre választ kaphatnak azok, akik megismerkednek a Nyírmadán található Szőlő-laposi tanösvénnyel.

Nyírmada, Nyíregyháza - Miért fut a homok? Mivé alakulnak az átváltozó-művészek? Mi az a rejtélyes kovárvány? Kik az öreg temetők lakói? Ezekre a kérdésekre választ kaphatnak azok, akik megismerkednek a Nyírmadán található Szőlő-laposi tanösvénnyel.A homokbuckák és a nyírvízlaposok világát bemutató tanösvényt a közelmúltban avatták fel, s a csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatón bemutatták a teljes projektet.

Mint Kiss Kálmán projektmenedzser elmondta, először a vizenyős területen található, több mint 100 éves tavat kellett felújítani, kitisztítani, s aztán következhetett a II. ütemben a tanösvény kialakítása az Észak-alföldi Operatív Program keretében. A 92 millió forintos beruházáshoz nyertes pályázata révén 83 millió forint támogatást kapott az Európai Unitól és a magyar államtól a nyírmadai önkormányzat.

Kettős célt szeretne elérni az önkormányzat

A folyamatosan látogatható tanösvény megépítésével kettős célt szeretne elérni a helyi önkormányzat: egyrészt az arra járó turisták számára legyen egy idegenforgalmi látványosság, az érdeklődők hadd ismerkedjenek meg a környék természeti értékeivel, a helybeli és környékbeli emberek számára pedig mindezek mellett még kikapcsolódási lehetőséget is nyújtson a felújított, parkosított terület. Ennek jegyében rendezett lett a tó környéke, felszámolták az illegális szemétlerakó-helyeket, pihenőhelyeket létesítettek, játszótér és szabadidős park alakult.

A tanösvényt Sütő László főiskolai docens mutatta be a média képviselőinek. Az érdeklődőkre 10 állomással kialakított tanösvény vár a tó körül. Az állomásokat úgy alakították ki, hogy egy-egy játék révén a gyermekek aktívan is bekapcsolódhassanak. A kihelyezett táblákon szó van többek között a táj fejlődéstörténetéről, a környék növény és állatvilágáról, egy 120 esztendős tölgyfa élettani jelentőségéről.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában