Helyi közélet

2011.11.14. 16:15

"Állatjóléti" akadémiát rendeznek a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza, 2011. november 14., hétfő (MTI) - A korszerű állatkerti állattartás jó gyakorlatait sajátíthatja el közel hatvan szakember háromnapos akadémiai képzésen a Nyíregyházi Állatparkban.

Nyíregyháza, 2011. november 14., hétfő (MTI) - A korszerű állatkerti állattartás jó gyakorlatait sajátíthatja el közel hatvan szakember háromnapos akadémiai képzésen a Nyíregyházi Állatparkban.Az Európai Állatkerti Szövetség (EAZA) akadémiájának célja, hogy a kelet-európai állatkertekben dolgozó szakemberek megismerjék a modern állattartás módszereit, és ezeket minél szélesebb körben terjesszék - közölte Gajdos László, az állatpark igazgatója hétfőn az MTI-vel. Az oktató állatparknak kijelölt sóstógyógyfürdői látványosságba közel hatvan részvevő érkezik a magyarországi állatparkok mellett Romániából, Szerbiából és Horvátországból.

Az elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében az úgynevezett környezetgazdagítási programot ismerhetik meg a hallgatók; a módszer lényege, hogy olyan környezet vegye körül a fogságban lévő állatokat, hogy azok kevésbé érezzék a bezártságot, a fogságban tartás érzését, illetve ne vegyenek fel sztereotip mozgásokat és - a lehetőségek szerint - hasonlóan érezzék magukat, mint a természetben.

A gyakorlati képzésre is nagy hangsúlyt fektetnek

"Ezért lényeges, hogy az állatok számára a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk: lehet egy kis kifutó is nagyon jó, ha gazdagon van berendezve, inspirálja az állatot, ha ingerekkel van tele, amelyben az állat mozog és jól érzi magát" - fogalmazott az igazgató.

Tájékoztatása szerint az oktatási anyag segítségével a szakemberek célszerű és praktikus kifutókat tervezhetnek és készíthetnek el a saját állatkertjükben. Az elméleti ismeretek során állatjóléti szempontokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, de a gyakorlati képzésre is nagy hangsúlyt fektetnek: egy amerikai szakember irányításával kifutókat rendeznek be, valamint berendezési tárgyakat, térbútorokat készítenek el, amelyek érdekesebbé tehetik az állatok mindennapjait. Ez lehet egy farendszer, amelyen egy nagymacska ugrálhat, vagy akár egy speciális láda, amelyből a takarmányt némi furfanggal és egy kis munkával szerezheti meg egy majom - fűzte hozzá az igazgató.

A Nyíregyházi Állatpark ötszáz állatfaj közel ötezer példányát felvonultató gyűjteménye a főváros után a legnagyobb az országban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában