Helyi közélet

2011.11.14. 16:33

Down-szindrómás fiatalok sikeres szakmai gyakorlata Toledoban

A Down Egyesület közreműködésével Magyarországról első alkalommal három hetes szakmai gyakorlatot teljesített sikeresen Spanyolországban négy down-szindrómás fiatal, akik a közel egy hónap alatt több területen is megmutathatták tehetségüket.

A Down Egyesület közreműködésével Magyarországról első alkalommal három hetes szakmai gyakorlatot teljesített sikeresen Spanyolországban négy down-szindrómás fiatal, akik a közel egy hónap alatt több területen is megmutathatták tehetségüket.Dolgoztak a parkgondozás, a kézi manufaktúra, az irodai és a banki adminisztráció területein. Részesei lehettek a spanyol példának, mely szerint a fogyatékkal élőket kell és eredményesen lehet munkába integrálni, a felnőtt életre felkészíteni.

imageAz Európai Unió Leonardo da Vinci mobilitási programjának keretében 2011. október 7 és 28 között 3 hetes szakmai gyakorlatot teljesített Spanyolországban 4 down-szindrómás fiatal és egy gyógypedagógus, valamint nagy segítségükre volt egy kísérő tolmács. A projektre az Empíria Európai Tanácsadó Nonprofit Kft. pályázat útján nyert támogatást. Az európai mobilitási projekteket lebonyolító szervezet és a Down Egyesület közötti partnerségből született az ötlet, hogy értelmi fogyatékkal élő fiatalok is részesei lehessenek a Leonardo szakmai gyakorlatoknak, ami egy teljesen új kezdeményezés.

A gyakorlat Toledóban valósult meg. A fogadó intézmény a CECAP Centro de Capacitación nevű nonprofit szervezet (http://www.cecaptoledo.es), amely fogyatékkal élő fiatalok fejlesztésével és munkába integrálásával foglalkozik.

A résztvevők közül Novák György és Lászlóczki Imre, a szakmájuknak megfelelően a parkgondozás területén teljesítették gyakorlatukat.

image      imageFazekas Judit és Malacsek Zsófia egy fogyatékkal élőket foglalkoztató vállalat manufaktúra részlegén dolgoztak egy hétig.

imageimage

Majd a gyakorlat többi részében számítógépes adminisztrációs munkát végeztek irodában és bankban.    

imageimage

A szakmai gyakorlat részét képezte az önálló életre nevelés, ezért meg kellett tanulniuk, hogy helyi közlekedéssel egyedül eljussanak a különböző munkahelyekre, a szállásra, az étterembe. A hétköznapokon és a szabadnapokon is nagy hangsúlyt kellett fektetni a fiatalok önállóságának fejlesztésére: öltözködés, reggeli készítése, vásárlás stb. Sikeresen teljesítették ezeket a feladatokat is, amely nem volt könnyű feladat egy idegen nyelvi környezetben.

Szabó Mária gyógypedagógus a gyakorlat ideje alatt bekapcsolódott az alapítvány tevékenységébe, megismerte és alkalmazta a szervezet módszereit, melyeket esetleg a hazai gyakorlatba is át lehet majd ültetni a fogyatékkal élők munkába integrálásának előmozdítása érdekében. A down-szindrómás fiatalokkal Vincze Judit, kísérő is utazott, aki a tolmácsolásban, a munkába állításban, és minden szükséges feladatban a résztvevők segítségére volt.  A szakmai gyakorlat sikeres teljesítéséről készült tanúsítványt a fiatalok hazaérkezés után az egri Szalaparti Módszertani Intézményben vehették át.

A gyakorlat sikeres teljesítése egy újabb lépés afelé, hogy a fogyatékkal élők foglalkoztatása teljesen elfogadott és természetes jelenséggé váljon a köztudatban.

imageimage

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában