Helyi közélet

2011.12.12. 18:04

80. születésnapján köszöntötték a nyugalmazott főiskolai docenst Kisvárdán

Kisvárda – Kriveczky Béla, Rahón született 1931 december 13–án. Középiskolai tanulmányait Kassán kezdte, majd 1944-től a Bessenyei György Gimnáziumban folytatta és itt is érettségizett 1951–ben.

Kisvárda – Kriveczky Béla, Rahón született 1931 december 13–án. Középiskolai tanulmányait Kassán kezdte, majd 1944-től a Bessenyei György Gimnáziumban folytatta és itt is érettségizett 1951–ben.Egyetemi tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem–művészettörténet–latin szakon végezte. 1955–től, tanárként került vissza az Alma Materébe, a Bessenyei György Gimnáziumba, ahol 1973–ig. tanított. A közel két évtized alatt tanítványai és osztályai számára is emlékezetes éveket töltött el a katedrán.

Félévszázados ismeretség

Személy szerint 1960–tól, (gimnáziumi tanulmányaim kezdetétől) közel fél évszázada ismerem. Mi diákok, akkor egymás között „Kriviként” emlegettük. Szerettük és tiszteltük a katedráról adott információit, emberségét s azt a tiszteletet, amit a diákjaival szemben tanúsított. Az ötvenes évek végén szervezte meg a gimnázium röplabda csapatát. Nyári táborokat szervezett, röplabda csapatával, számos alkalommal országos bajnokságot nyert. Szenvedélyes sport szeretetének, győzni akarásának, tudatos életvitelének újabb bizonyítéka, hogy a Testnevelési Főiskolán röplabda edzői diplomát szerzett.

Az oktatás iránti elkötelezettségét, gyermekszeretetét, sokoldalúságát számos módon bizonyítja. Foto-szakkör s filmklub alapított Maklári Istvánnal, Kézy Bélával, Koczman Lászlóval és e sorok írójával. Közösen több dokumentum– és játékfilmet készítettek, örökítették meg a városban történt eseményeket. A tanár úr –nem szerette ezt a megszólítást– aktívan részt vett a kisvárdai vár restaurálásában, segítséget nyújtott az építőknek a feltáró munkák során.

Főiskolai évek–TIT munka

1973-tól a nyíregyházi Tanárképző Főiskolán, a Történelem Tanszéken tanított. 1980-ban doktorált olyan sikerrel, hogy több nemzetközi előadásra is meghívják. Több tanulmánya jelent meg Kisvárda múltjának kutatása témakörében, többek között, Kisvárda kereskedelme, Kisvárdai nyomdák stb. A Főiskolán először tanszékvezető helyettes, majd később tanszékvezető kinevezést kapott. E mellett a tanszék könyvtárát is vezette, fejlesztette. 1982–ben jelent meg a „Történelmi szakkifejezések magyarázó szótára” című könyve, mely további kiadásokat is megért. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat munkájába az 1950–es évek végén kapcsolódik be. Évtizedek óta, aktív tagja és rendszeres előadója volt a Jurányi Lajos TIT Egyesületnek. 2008–tól kezdve és jelenleg is elnöke a Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének.

Beregszászi Főiskola

Aktivitása a nyugdíjba vonulását követően sem csökkent. Missziót vállalt a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola segítésében, ahova több éven keresztül járt előadásokat tartani. Tanít a Bessenyei György Gimnázium levelező tagozatán, érettségi elnöki feladatokat is vállal, mind a mai napig. Alapító tagja a Rákóczi Szövetség Kisvárdai Szervezetének, melynek elnöke. Közéleti szerepvállalása, lokálpatrióta magatartása ma is Kisvárda, sőt a térség köztiszteletnek örvendő polgárává emelte. Rendszeres résztvevője és állandó előadója a Könyvtári Csevegés című ismeretterjesztő előadássorozatnak. A városi és a környező települések történelmi vetélkedőinek, meghívott zsűri elnöke. A környező települések szakirányú rendezvényeinek, aktív résztvevője és előadója. Napjainkban is igen aktív és elismert polgára városunknak– mondta Marczinkó István a Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének igazgatója a kitüntetése indoklásában.

Köszöntés

Megható pillanata volt a 200. Könyvtári Csevegésnek, hogy ez alkalommal köszöntötték 80. születésnapján Dr. Kriveczky Bélát a résztvevők ütemes tapsával kisérve. A könyvtár, a TIT, volt tanártársa Kiss Ibolya, a város polgármestere, Leleszi Tibor, és sokan mások is köszöntötték, s halmozták el apró ajándékokkal Kisvárda elismert és tiszteletnek örvendő emberét, tanárát Kriveczky Bélát. A TIT Országos Elnöksége a legmagasabb TIT kitüntetésben az „ARANYKOSZORUS TIT EMLÉKPLAKETT” elismeréssel jutalmazta ismeretterjesztői munkásságát, amit a Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének igazgatója Marczinkó István adott át.

A Könyvtári Csevegésen közreműködő, Weiner Leo Alapfokú Zene– és Művészeti Iskola tanárai és diákjai énekükkel, népdalcsokorral köszöntötték az ünnepeltet.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában