Helyi közélet

2011.12.04. 20:05

Ráczék esélyt kérnek karácsonyra

Nyíregyháza - A négy gyermekét egyedül nevelő nyíregyházi édesanya utolsó szalmaszálként tekint olvasóink jóindulatára.  Miként minden esztendőben, a Kelet-Magyarország idén is szeretné szebbé, boldogabbá tenni egy-egy nehéz körülmények között élő család karácsonyát.

Nyíregyháza - A négy gyermekét egyedül nevelő nyíregyházi édesanya utolsó szalmaszálként tekint olvasóink jóindulatára. 

Miként minden esztendőben, a Kelet-Magyarország idén is szeretné szebbé, boldogabbá tenni egy-egy nehéz körülmények között élő család karácsonyát. Elsőként a nyíregyházi Rácz család mindennapjait szeretnénk megismertetni olvasóinkkal. A családfenntartó szerepét egy személyben betöltő, 39 éves édesanya könnyeivel küszködve mesélte el nekem saját és gyermekei életének kálváriáját.

– A megölő ellenségemnek sem kívánom a hátunk mögött lévő fél évtizedet, a mostani körülményeinkről pedig még inkább elmondható ugyanez – vág bele történetébe a kézbesítőként dolgozó, négy kiskorú gyermekét egyedül nevelő Rácz Éva, akitől némi kérdezősködés után megtudom: Nagyváradon született és nevelkedett, általános iskolai végzettsége van, s egy szebb jövő reményében, 1991-ben telepedett le Magyarországon, de sajnos csalódnia kellett. 

Egyedül négy gyermekkel– Budapesten ismertem meg a páromat, akivel később oltár elé  álltam. Ahogy az lenni szokott, kezdetben minden szép és jó volt, de idővel inni kezdett, minden pénzét játékgépekbe dobálta, elhanyagolta, sőt, kizsákmányolta a családját. 2006-ban zátonyra futott a házasságunk, s 13 év után egyedül maradtam négy kicsi gyerekkel. A családsegítő révén kerültünk Nyíregyházára. Másfél évig az Aranykalász soron található anyaotthon, majd újabb másfél éven át a Tokaji úti családok átmeneti otthona jelentette az otthonunkat. Aki élt már ilyen helyeken, tudja, milyen az, aki nem, kívánom, hogy soha se tapasztalja meg... – meséli sokat sejtetően Éva, majd így folytatja:– Két évig a Szarvas utca 76 alatt laktunk albérletben, az utóbbi két évben pedig a 74 alatt élek albérletben egy 3 szobás lakásban 4 gyermekemmel: a lányom, Xénia 17 éves, a Búza utcai Művészeti szakközépiskolában tanul díszlettervező szakon; legidősebb kisfiam, Ádám 14 éves, a Kazinczy Ferenc Általános Iskolába jár, akárcsak a 10 éves öccse, Gabika. S végül ott van a család szeme fénye, Rácz Alex Dávid, aki 6 éves, és a Városmajori óvodában tölti mindennapjait.    

Túlélni, boldogulni– Én kézbesítőként dolgozom napi 4 órában, ennek megfelelő, minimális bérért. Ha lehetne, napi 8, sőt 12 óra robotolást is szívesen vállalnék, de sajnos nincs rá mód. Korábban takarítónőként kerestem a kenyérre és rezsire valót, illetve alkalmi munkákat vállaltam, mára sajnos ezek az „ajtók” is bezáródtak. Az utóbbi fél év alatt felhalmozódtak a ki nem fizetett számlák, elmaradtam az albérleti díjjal. A főbérlőnek elfogyott a türelme, előbb a gázt és a villanyt kapcsolta ki a lakásunkból, majd követelte, hogy mihamarabb költözzünk ki a házból. Őszintén szólva tökéletesen megértem a viselkedését, hiszen nem várható el tőle, hogy ingyen szállást adjon és saját zsebéből fizesse a számláinkat, amire én képtelen vagyok. A gyerekek után anyasági támogatást és családi pótlékot kapok, az apjuktól „természetesen” nem látok egy vasat sem, így a szerény fizetésemmel együtt havi 150 ezer forintból kell gazdálkodnom. Ebből százezret elvisz az albérlet és a téli rezsi, 50 ezer forintból pedig képtelenség négy gyereket etetni, ruházni, taníttatni. A gyerekeknek alig van téli ruhája, nem beszélve a tanszerekről. A fiaim elnyűtt, nyári edzőcipőjükben járnak az iskolába, mert nincs pénzünk téli cipőre, csizmára. Én nem iszom, nem dohányzom, nem költök butaságokra. A hideg, fűtetlen házban immár sem főzni, sem tisztálkodni nem tudunk, segítség nélkül a sorsunk megpecsételődött. Hálásak lennénk minden felajánlásért, amit a jó lelkű Kelet-Magyarország olvasóktól kaphatunk. Az utóbbi hetekben apróhirdetés útján kerestem olcsóbb lakhatási lehetőséget Nyíregyházán és környékén, akár házi munkával és idősgondozással kiegészítve azt a maximum 20-30 ezer forintot, amit egy albérletért fizetni tudnék valakinek. Egy biztos: nem szeretném elveszíteni a gyermekeimet, és az anyaotthonba se akarok visszakerülni. Senki nyakán nem szeretnénk élősködni, mindössze esélyt kérünk a túlélésre, a boldogulásra! Nekünk ez lenne a legnagyobb, legfontosabb karácsonyi ajándékunk – összegezte gyermekei társaságában a kilátástalan helyzetben lévő, dolgos édesanya. KM-PI 

AdományokArra kérjük olvasóinkat, hogy a Rácz családnak szánt felajánlásokat – ruházati termékek, tartós élelmiszerek, pénzadományok – szerkesztőségünkbe (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 4-6.) juttassák el. Amennyiben olcsó lakhatási lehetőséget, albérletet tudnak ajánlani a négy gyermekét egyedül nevelő édesanyának, akkor az elérhetőségüket adják meg a 42/501-510-es telefonszámon keressék Dankó Mihályt, a Fórum rovat vezetőjét. 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában