Helyi közélet

2011.12.15. 16:25

Színház az egész világ

Nyíregyháza - Fontos évadra készült néhány hónappal ezelőtt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulata:  színházi ünnepre. Harminc évvel ezelőtt, 1981 őszén gördült fel először a függöny az immár állandó társulattal rendelkező teátrum színpadán, a három évtizedes jubileumot pedig egy helyi írók által a helyiekről írt darabbal ünnepelte a színház.

Nyíregyháza - Fontos évadra készült néhány hónappal ezelőtt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulata:  színházi ünnepre. Harminc évvel ezelőtt, 1981 őszén gördült fel először a függöny az immár állandó társulattal rendelkező teátrum színpadán, a három évtizedes jubileumot pedig egy helyi írók által a helyiekről írt darabbal ünnepelte a színház.Karádi Zsolt az elődás kapcsán lapunkban azt írta: „a nagyszabású Tirpákia Tündérkert azt bizonyította, hogy a színház él és élni akar”. Azóta alig három hónap telt el, az ünnepi pillanat elmúlt, a színház léte pedig veszélybe került. Mint ahogy arról beszámoltunk: a szerdai rendkívüli társulati ülésen kiderült, hogy bár a megyei önkormányzatok intézményeit januártól az állam, illetve a megyei kormányhivatalok veszik át, a nyíregyházi színház esetében a fenntartói jogokat várhatóan a város fogja gyakorolni. A megyeszékhely önkormányzata szeretné átvenni a színházat, ám ehhez rendezni kell a színház anyagi és jogi helyzetét. Erre december 31-éig van lehetőség, a rövid határidő mellett az a legnagyobb gond, hogy a teátrum idén 116 millió forint állami támogatást nem kapott meg, a beszállítói tartozások összege meghaladja a 99 millió forintot.

– A megyei költségvetést februárban 947 millió forint hiánnyal lehetett elfogadni a korábbi kormányzati megszorítások miatt. Ezt a hiányt folyószámlahitel felvételével és szigorú, takarékossági intézkedésekkel terveztük pótolni. A hiány összegét csak mintegy 50 százalékban lehetett fedezni, ami folyamatos és napi pénzügyi, azonnal megoldandó problémákkal járt és jár. Ez fennáll most is – mondta lapunknak Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke, akit a jelenlegi helyzet kialakulásáról és a lehetséges megoldásokról kérdeztünk.

Tiszta és rendezett viszonyok kellenek

– A Móricz Zsigmond Színház idei támogatásként az állam és a megyei-városi önkormányzat részéről - december 15-i állapot szerint - 355 millió forintot kapott. A megyei önkormányzat 42,075 millió forinttal, míg az állam 285,455 millió forinttal támogatta az intézmény működését. Az idei támogatásból még van teljesítendő részünk a színház felé, de ahogyan mondtam, az idei költségvetésünket nagy hiánnyal fogadtuk el, ezért az egyes feladataink közötti pénzügyi mérlegelés jellemezte az idei évben minden egyes napunkat. Nekünk, a megyei önkormányzatnak is tartoznak 153 millió forinttal, ha velünk szemben fennálló tartozásokat rendezték volna, ez a kérdés nem lenne kérdés. Seszták Oszkár arra a kérdésünkre, hogy lát-e reális esélyt arra, hogy a fennálló tartozását a megye rendezni tudja, azt válaszolta: kétségtelen, hogy a nehéz gazdasági körülmények miatt vannak tartozásai, hátralékai nem csak a megyei önkormányzatnak, hanem másoknak is.

– Közös feladatunk és felelősségünk, hogy a tartozásokat, beleértve a vélelmezetteket is, tisztázzuk és rendezzük minél hamarabb. Bizonyos vagyok benne, ahogy az állam jót áll a megyei önkormányzatok adóságaiért, ugyanúgy jót áll a színház irányában fennálló adóságért is. Annak érdekében, hogy megoldás szülessen, december 13-án egyeztető tárgyalást kezdeményeztem dr. Naszvadi György államtitkár úrnál, aki a kormány részéről a költségvetésért felel. A megbeszélésünkön részt vett az átvevő önkormányzat képviseletében dr. Kovács Ferenc polgármester úr is. Természetesen a tárgyalásokat folytatjuk. A színház átadásáról-átvételéről a két közgyűlésnek, elsősorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlésnek kell dönteni. A színház ebben az évben is ugyanolyan színvonalon működött, mint a korábbi években, s arról sem szabad elfeledkezni, hogy az előzőeken túlmenően 107,9 millió összeggel támogatta a megye a Színészház felújítását, illetve a színház eszközbeszerzéséhez további 32,7 millió forinttal járult hozzá – mondta Seszták Oszkár.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere lapunkkal azt közölte: „Ahogyan azt már korábban közgyűlési határozat formájában egy szándéknyilatkozatban is rögzítette az önkormányzat, Nyíregyháza kész átvenni a Móricz Zsigmond Színház fenntartói szerepét. Azonban, hogy ez megtörténhessen tiszta és rendezett viszonyok kellenek, a megyei önkormányzatnak rendeznie kell a színház felé fennálló tartozásait, illetve tisztán szeretnénk látni a jövőre vonatkozó finanszírozási kérdésekben is. Olyan terheket, kötelezettségeket, amelyek a múltban keletkeztek, nem áll sem módjában, sem szándékában a városnak átvállalni, és természetesen az eddigieknél nagyobb mértékű anyagi kötelezettségvállalást sem tud felvállalni a város."

Egy színházlátogató véleménye

A nyíregyházi Kiss Gyula a kezdetektől – sőt, még amikor a Debreceni Csokonai Színház járt át tájelőadásra – bérletese a színháznak.

–Az első időszakban, öt éven keresztül, még nívó díjat is adtam át a cégem nevében a legjobb színésznek – emlékszik vissza. – A színházba nem csak szórakozni, hanem tanulni is járok. Nagyon sok előadás tetszett, ami nem, arról elmondtam (néha az újságban) a véleményem. Az ország hetedik lélekszámú városa megérdemel egy színházat, melynek az egész megyére kisugárzó hatása van. Az, hogy itt jó műhelymunka folyik, bizonyítja, az elmúlt években, az országos fesztiválokon többször elnyerték a legjobb minősítést. Nem véletlen, hogy nálunk jött életre a Vidor Fesztivál is. A hírt halva mélységes fájdalmat érzek, s látom a döntéshozók kapkodását. A színészek, érzékeny művész emberek, félő, az előadásokon is érzékelhető lesz, hogy nem biztonságos, nyugodt légkörben tudnak készülni. Azzal egyetértek, két és fél hét alatt nem biztos, hogy rendezni lehet a színház sorsát, de a most készülő költségvetésben figyelembe lehetne venni az ilyen helyzetet, mert a megyénknek és a városunknak szüksége van Thália Templomára!

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában