Helyi közélet

2012.01.03. 09:40

Megalakult a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ünnepélyes csapatszemlével vette kezdetét az új állami Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szervezetének megalakulása.

Ünnepélyes csapatszemlével vette kezdetét az új állami Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szervezetének megalakulása.A törvény szabályozása kapcsán megalakult egységes szervezetbe továbbra is a tűzoltók és a katasztrófavédelmi szakemberek dolgoznak, ám az irányítás és a fenntartás nem az önkormányzatok hatásköre, hanem az állami igazgatóságé, illetve ennek megyei igazgatóságai alá tartoznak. A megyében öt parancsnokság alakul, Nyíregyházán Nyírbátorban, Mátészalkán, Kisvárdán és Fehérgyarmaton.

A Himnusz hangjai után Csepely Zsigmond tü. ezredes ismertette röviden a felosztást, majd kezet fogott a katasztrófavédelmi kirendeltség városi vezetőjével Varga Bélával és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóság parancsnokával Kozák Attilával. Ebbe a felépítésbe illeszkednek a korábbi önkéntes tűzoltóságok, mint önkormányzati tűzoltóság, illetve tűzoltó őrs egységként. Ezután a csapatzászlóra kötött emlékszalagot.

Új felosztás az irányításban

Az állománygyűlés után a sajtót tájékoztatta a megyei igazgató, ahol kérdésekre válaszolva elmondta: még ebben a hónapban megalakulnak az új megyei és települési védelmi bizottságok. A megyei védelmi bizottság vezetője Vinnai Győző a kormányhivatal vezetője lesz, ám két alelnök kap kinevezést, az egyik a honvédség delegáltja a másik a katasztrófavédelemé. Ennek az a jelentősége, hogy adott helyzetben honvédelmi veszély esetén a honvédség delegáltja, katasztrófahelyzetben a katasztrófavédelem delegáltja látja el az irányítási feladatokat. Ugyanez várható helyi védelmi szinten, ott is felkészítik azokat a szakembereket, akik alá az önkéntes és a köteles szolgálatra bevont erők is tartoznak a szakfeladatokra kiképzett állomány mellett.

Ezen túlmenően a megelőzés és az újjáépítés kerül előtérbe. Az új felállásban az iparbiztonsági feladatok között egy csoport a veszélyes tevékenységek feltérképezésében illetve a szállítmányozások ellenőrzésében kap munkát. A szállítmányok ellenőrzését továbbra is igyekeznek a rendőrséggel közösen végrehajtani, de önálló ellenőrzésre is mód van. A feladatok kibővülnek az eddigi közúti ellenőrzéseken túl a vízi és légi szállítmányokat is ellenőrzik veszélyesség szempontjából.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában