Helyi közélet

2012.01.19. 13:46

Mire elég a költségvetés?

Nyíregyháza - A megyei közgyűlés ebben az évben a koncepció szerint 286 millió forinttal gazdálkodhat majd.

Nyíregyháza - A megyei közgyűlés ebben az évben a koncepció szerint 286 millió forinttal gazdálkodhat majd.Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtökön a megyei önkormányzat, hogy a leglényegesebb napirendi pontként a képviselők megvitassák a megyei önkormányzat 2012. évi költségvetési koncepcióját.

Méltatlan összegek

A napirend előtti felszólalások során Adorján Béla, a Jobbik képviselője a beregi árapasztó ügyében szólalt fel. Mint kifejtette, nagy gondot jelent, hogy az előkészítés hosszú folyamatában nincs kapcsolat a kormány és a helyi gazdák között. Az árapasztó helyeként kijelölt földterületek kártalanítására a 2009-ben felajánlott árak már nem fedezik a valóságot, méltatlan és méltánytalan összegekről van szó. Az autópálya kialakításakor kisajátított földekért jóval többet kapnak a tulajdonosok, s ezt sérelmezte az ellenzéki politikus. Egyenrangúságot kért mindenki számára, s kérte egy ad hoc bizottság felállítását mindennek a megvalósítása érdekében.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke válaszában elmondta, hogy egyetért a problémával, de a kezelésével nem. Nem a megyei közgyűlés kompetenciája ez az ügy, de megfelelő előkészítés után foglalkozhat a témával a közgyűlés.

Társadalmi munkában

A napirendek megvitatása során a képviselők döntöttek többek között arról, hogy Gulyás József alelnök február elsejétől nem főállásban, hanem társadalmi munkában végzi ezt a tisztséget. A megyei önkormányzat megváltozott feladatrendszerére, a megszűnt intézményhálózatra hivatkozva maga Gulyás József vetette fel ezt az ötletet. A vita során Bakó József jobbikos képviselő indítványozta, hogy a másik alelnök, Kovács Sándor is társadalmi munkában végezze munkáját, mivel a szociális feladatrendszert is elvették a megyétől. Ez a kérdés később is felvetődött a tanácskozás során, de Seszták Oszkár elnök egyértelművé tette: Kovács Sándor alelnök a továbbiakban is főállásban marad, mert jelentős a közéleti súlya, és a jövőben előtérbe kerülő területfejlesztésben is jártas.

A Móricz Zsigmond Színház sorsa is szerepelt a napirendek között. A képviselők arra szavaztak, hogy február elsejétől átadják a kulturális intézményt a nyíregyházi önkormányzat részére, a színészházból pedig 3/20 részt adnak át a megyeszékhelynek.

Nagyobb felelősség

A megyei önkormányzat 2012. évi költségvetési koncepció megvitatásának az adta meg az alaphangját, hogy míg korábban 10 milliárd forint körül alakult a költségvetés, az idén csak 286 millió forinttal lehet gazdálkodni. Halmi József, az MSZP frakció vezetője felszólalásában azt emelte ki, hogy e kevés pénz nagy részét a bér viszi el, s most még nem látni, hogy az új, területfejlesztési feladatok milyen és mennyi szakembert igényelnek majd. Adorján Béla is arról meditált, vajon mire elég a 286 millió forint. Szerinte kell megyei főépítész, több vidékfejlesztési és területfejlesztési szakember, de ez a pénz az ő foglalkoztatásukhoz is kevés, vagyis lobbizni kell több pénzért.

Seszták Oszkár válaszában aggodalmát fogalmazta meg: lesz-e vajon olyan összefogás a megyében, hogy segítse majd a fejlesztési koncepció megvalósítását. A források elosztása nagyobb felelősség, mint intézményeket működtetni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy lobbizásnak köszönhetően lett 286 millió forint a költségvetés összege, ugyanis eredetileg a 100 millió forinttal jutott volna kevesebb.

Az önkormányzat végül elfogadta a költségvetési koncepciót, s ugyancsak elfogadta a továbbiakban a megyei területfejlesztési tanács munkájáról szóló beszámolót, a megyei önkormányzat idei üléstervét, a köztisztviselői teljesítménykövetelmények alapját képező kiemelt célokat, az önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről készült számvevőszéki jelentést.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában