Helyi közélet

2012.01.24. 07:25

Munkára fel

Nem lehet elég korán kezdeni. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége meghirdette az általános iskolásoknak szóló akcióját, a „Vesd bele magad!” programot. A mozgalom keretében a diákok vetőmagokat kapnak zöldségek termesztésére. Nem újkeletű a dolog, már tavaly is volt próbálkozás, sőt az iskolák között is hirdettek győztest. Dankó Migály jegyzete

Nem lehet elég korán kezdeni. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége meghirdette az általános iskolásoknak szóló akcióját, a „Vesd bele magad!” programot. A mozgalom keretében a diákok vetőmagokat kapnak zöldségek termesztésére. Nem újkeletű a dolog, már tavaly is volt próbálkozás, sőt az iskolák között is hirdettek győztest. Dankó Migály jegyzeteSzép, szép, én viszont egy kicsit pesszimista vagyok. Valóban hasznos munkára, kellene nevelni gyermekeinket. Hisz lassan már azt is elfelejtik (s ez nem csak a városban élőkre jellemző) miként kerül a zöldség az asztalra. Hogy lesz a magból növény, mi az a kerti munka, és még sorolhatnám.

A legnagyobb gond szerintem, a példamutatás hiánya. Ma már vidéken is alig van olyan kiskert, ahol megtermelik a családnak szükséges alapvető élelmiszereket. Egyszerűbb, és valljuk be néha olcsóbb is, megvenni a piacon, vagy a boltban. A másik gond, a szülők hozzáállása. A napi gondjaik „nem engedik meg”, hogy a gyerek munkára nevelésében kivegyék a részüket. Rábízzák az iskolára, s a nagybetűs életre. Majd megtanulja a saját kárán!

A harmadik gondként a nálunk is „meghonosított” új életszemléletet látom. Elterjedt (sajnos, van is némi alapja), hogy kétkezi munkából nem lehet megélni. Inkább az üzlet, s a „pénzzel lehet pénzt csinálni” szemlélet.

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában