Helyi közélet

2012.02.01. 17:29

Fokozott készültség a Magyar Közútnál

Nyíregyháza - Felkészült a fokozatváltásra, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága, a 2109 kilométeres megyei állami közúthálózat üzemeltetője az időjárási körülmények várhatóan rosszabbra fordulása miatt.

Nyíregyháza - Felkészült a fokozatváltásra, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága, a 2109 kilométeres megyei állami közúthálózat üzemeltetője az időjárási körülmények várhatóan rosszabbra fordulása miatt.A középtávú időjárás előrejelzések az elkövetkező napokra az átlagostól eltérő tartós, nagymértékű lehűlést és nagy mennyiségű havazást jeleznek.

A már tavaly november közepe óta téli üzemmódban működő társaság a napokban újra ellenőrzi járműparkját, áttekinti a teendőket és munkatársait is felkészíti a várható rendkívüli feladatok lehető leghatékonyabban történő ellátására.

A közútkezelők számára a téli időszakban elsődleges feladat a síkosság-mentesítés és a hóeltakarítás. A síkosság-mentesítési és a hóeltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság saját gépei végzik. Ezek közül 31 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 11 rakodógépet és 6 hómarót, 4 homlokhómaró adaptert, 5  földgyalut tud hadrendbe állítani a cég, valamint 4 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor további szerződéses vállalkozókat is be tud vonni az elhárítási munkálatokba, ez adott esetben 45 plusz célgépet jelent.

A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága a síkosság megszüntetésére 7350 tonna sót tárolt be, amelyből 5501 tonna még rendelkezésre áll. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság 5 üzemmérnökségének munkatársai jelenleg kettes ügyeleti fokozatban dolgoznak (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben az időjárási viszonyok rosszabbra fordulnak fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hóeltakarítási munkákat is.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában