Helyi közélet

2012.02.12. 16:57

Vendégsorok: Sokat dolgoznak?

Vegyes  fogadtatása volt a kormányfő immár hagyományos évértékelőjének. Holdudvara agyondicsérte, mások közömbösen  nyugtázták, míg az ellenzék ismert alakjai közül  békülékenyebb hangnemről  is beszéltek. Angyal Sándor jegyzete

Vegyes  fogadtatása volt a kormányfő immár hagyományos évértékelőjének. Holdudvara agyondicsérte, mások közömbösen  nyugtázták, míg az ellenzék ismert alakjai közül  békülékenyebb hangnemről  is beszéltek. Angyal Sándor jegyzeteÁm a „megmondó fiuk” semmitmondónak, üres frázispuffogtatásnak, sőt  egyik-másik már egyenesen hazugnak vélte az elhangzottakat. Vagyunk viszont jónéhányan, akik felfigyeltünk a kirohanások helyett a / ki/békülés szándákára is, amivel az évértékelő immár itthon is elismerte, hogy a kormány kapott hideget és meleget  az Európai Uniótól több lóhalálában összetákolt, sarkallatos törvényért, meg a félig megtárgyalt legújabb alkotmányért. Ha az idei esztendőt az „elrugaszkodás évének” szánja a kormány. Nem is tehet másként, minthogy a teendők megbeszéléséért végre létrehozzák az ötpárti egyeztetést /?/ az egész társadalmat érintő kérdésekben s nem ösznépinek szánt levelezéssel egyeztetnek „az emberekkel". Mindez tehát az ellenzék  méltatlan hangnemével szemben pozitívan értékelendő, bár van némi kirakatíze.

Hanem ami jogosan csapta ki a biztosítékot Orbán beszédében, az az egykulcsos, 16 százalékos adózás védelembe vétele volt. Ennek során azt mondta az első miniszter, hogy akik – gazdag létükre is – csak 16 százalékkal adóznak jövedelmük után,  ők valóban többet és hatékonyabban  dolgoznak. Nyilván vannak ilyenek is, úgy a 200-300 ezer havi bruttósok között, de már ők is ritkák a mostani munkanélküli világunkban és  a tízezer számra elbocsátott, jobban fizetettek között. Ez a tétel ugyanis nemhogy igazságos volna, de nagyon is igazságtalan anyagilag lerobbant hazánkban. Itt ugyanis azokról beszélünk, akik havi milliós vagy még magasabb jóvedelmet vágnak zsebre/ rejtélyesen vagyonszerző közép- és nagyvállalkozók, több helyről is fizetést húzó politikusok, hivatalnokok,  akik közül itt most csak az országgyülésű képviselőket említjük. Aztán ott vannak a számlanélküliek, akik bevételének nyoma sincs az adóhatóságnál, ahonnan most többszáz ellenőrt ráadásul elbocsátanak. S ott vannak a piacokon seftelők, akik  ha termelnek, nem adóznak, – de felszedik a százmilliárdos támogatást – ha meg nem termelnek, akkor bevásárolnak a multiknál és dupla áron állnak ki a standnál, – igaz, ott most hideg van. Amig ez a helyzet, addig aligha beszélhetünk  arányos közteher viselésről, inkább tömeges munkanélküliségről és nélkülöző családokról, gyemekekről. Mert  hiába várjuk, hogy a vállalkozók majd százszámra hoznak létre új munkahelyeket: nem hoznak vagy ha igen, akkor előtte elbocsátanak.Inkább érdemelnének nagyobb fgyelmet a havonta 27 meg 40 ezret kereső közmunkások, akik ennyi megszégyenítően kevés pénzért is valóban sokat  dolgoznak egy hónapon át, s még ennek is örülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában