Helyi közélet

2012.03.26. 12:04

Felavatták Báthory István mellszobrát Nyírbátorban

Nyírbátor, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Felavatták Báthory István egykori erdélyi fejedelem, lengyel király mellszobrát a magyar-lengyel barátság napi ünnepség keretében hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Nyírbátor, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Felavatták Báthory István egykori erdélyi fejedelem, lengyel király mellszobrát a magyar-lengyel barátság napi ünnepség keretében hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.A Báthory István Gimnázium és Szakközépiskolában megtartott eseményen részt vett Konrad Sutarski Budapesten élő lengyel költő, a Magyarországi Lengyelek Múzeumának és Levéltárának igazgatója, valamint Kovács Sándor, a megyei önkormányzat alelnöke.

A fejedelmet mintázó, az oktatási intézmény aulájában elhelyezett mellszobrot Parlag István felvidéki magyar szobrászművész készítette - mondta el Kaliba András, a gimnázium igazgatója az MTI-nek. A carrarai márványból készült alkotást egyébként a mester korábbi diákja, jelenlegi munkatársa, Varga Gábor kőfaragó művész adományozta a Báthory István nevét viselő, csaknem hatvan éves iskolának.

Az alkotás és az ünnepség a közös magyar-lengyel történelmi múlt és a két nép barátsága előtt tiszteleg - tette hozzá az igazgató.

Konrad Sutarski a magyarok és a lengyelek századokon keresztül tartó közös harcát, az utolsó évszázadban pedig a két nemzet sorsának összekapcsolódását emelte ki ünnepi beszédében. A kapcsolatrendszer azóta egyre erősödik, s az utóbbi időkben pedig újabb jelei vannak a barátságnak - mondta el az igazgató az MTI-nek, utalva március 15-re, amikor számos lengyel érkezett a magyar nemzeti ünnepre és szolidaritást vállalt Magyarországgal.

Báthory István 1533. szeptember 27-én született Szilágysomlyón Báthory István erdélyi vajda és Telegdi Kata gyermekeként. Ifjú éveit I. Ferdinánd udvarában töltötte, majd a páduai egyetem hallgatója volt. 1563-ban és 1565-ben követként járt Bécsben és János Zsigmond érdekeit védte. Utolsó bécsi tartózkodása idején börtönbe került, ahonnan két év múlva szabadult.

A rendek 1571. május 25-én választották meg erdélyi fejedelemnek, majd 1575-ben, II. Zsigmond lengyel király (Zsigmond Ágost) halálakor a lengyel rendek is királyukká választották és május 1-jén Krakkóban megkoronázták.

Lengyelországban igyekezett erősíteni a központi hatalmat, a rendektől független zsoldos hadseregében szívesen alkalmazott erdélyieket. Távolabbi politikai tervét - Lengyelország, Magyarország és Erdély államszövetségét, mely egyaránt szolgálta volna a Habsburgok és a török visszaszorítását - azonban nem tudta megvalósítani.

Báthory István rövid betegség után 1586. december 12-én Grodnóban halt meg. A lengyelek egyik legjobban tisztelt és legnagyobb királyát a krakkói Wawel-katedrális kriptájában temették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában