Helyi közélet

2012.03.03. 16:26

Ismét aszályos, forró nyár jöhet

Nyíregyháza - Nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál sokkal forróbb és némileg szárazabb nyár lehet az idei. Különösen a július-augusztus lehet extrém meleg. Egész Európában a szokatlan meleg dominálhat, de a legmelegebb terület éppen a Kárpát-medence lehet.

Nyíregyháza - Nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál sokkal forróbb és némileg szárazabb nyár lehet az idei. Különösen a július-augusztus lehet extrém meleg. Egész Európában a szokatlan meleg dominálhat, de a legmelegebb terület éppen a Kárpát-medence lehet.Több nemzetközi kutatóintézet un. szezonális előrejelzése szerint az átlagosnál kissé melegebb és kissé szárazabb tavasz áll előttünk. A március még átlagosnak ígérkezik, majd egyre növekszik a melegebb hónapok valószínűsége.Igen ritka, hogy az összes kutatóintézet előrejelzése megegyezik abban, hogy a megszokottnál is melegebb nyárra kell felkészülni. Az egyik legmegbízhatóbb előrejelző az amerikai NOAA (Nemzeti  Óceán és Légkörkutató Ügynökség) éppen a Kárpát-medencére jelzi szokatlanul nagy bekövetkezési valószínűséggel a forró nyarat. De meleg nyarat jósol a többi nemzetközi intézet is. Különösen a július és augusztus ígérkezik forrónak.

Csapadék tekintetében is egyöntetűen az átlagosnál kissé szárazabb tavaszt és határozottan szárazabb nyarat vetítenek előre a szezonális előrejelzések. Mind brit, mind amerikai modellek a június-július csapadékszegénységét jósolják. A kutatóintézetek előrejelzéseit összesítve az Esőtánc.hu időjárási portál készített egy közérthető hosszútávú időjárás előrejelzést (http://www.esotanc.hu/hosszutavu-idojaras-elorejelzes.html), amely havonta kerül frissítésre, az előrejelzések alapján.

A szezonális előrejelzések megbízhatósága a rövidtávú időjárás előrejelzésekhez képest alacsony, de például a modellek jól jelezték előre a 2011-es év aszályos őszét, de tévedtek a hideg február kapcsán..

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában