Helyi közélet

2012.03.03. 13:14

Látványos vaklármák

Az érettségi vizsga és a főiskolai szigorlatok előtt többen is eljátszottunk a gondolattal: milyen jól jönne most egy bombariadó! Palicz István jegyzete

Az érettségi vizsga és a főiskolai szigorlatok előtt többen is eljátszottunk a gondolattal: milyen jól jönne most egy bombariadó! Palicz István jegyzeteMilyen sokat jelentene egy „lopott” nap vagy csak néhány óra, hogy bemagoljunk még pár száraz tételt, mielőtt a tanárok színe elé járulunk! De sosem fordult meg a fejünkben, hogy egy fenyegetőző telefonhívással mi magunk idézzünk elő káoszt és riadalmat az iskolában. Bizonyára a gyávaság, a lebukástól és a büntetéstől való félelem miatt is, de elsősorban azért, mert normális ember nem tesz ilyesmit.

Az utóbbi időben valakik sportot űznek a rendőrök és a tűzszerészek felesleges ugráltatásából. Hol vasútállomást, hol oktatási intézményt, hol bankot vagy éppen a bíróság épületét akarja levegőbe röpíteni egy anonim telefonáló. Leszámítva az átlátszó diákcsínyeket, a riasztások nagy részét kénytelen komolyan venni a hatóság, hiszen legalább 50 százalék az esélye, hogy a fenyegetőző tényleg életek kioltása árán akar kirobbanó médianyilvánosságot adni a hazai közoktatással, személyszállítással, bankrendszerrel vagy igazságszolgáltatással szembeni elégedetlenségének. (Persze, az sem zárható ki, hogy a bejelentő szimplán őrült, esetleg egy hajléktalanszállóról kizárt fedél nélküli, aki ily módon szeretne 24-48 hónapos ingyen szállást, ruhát és élelmet kivívni magának valamelyik bv-intézetben.)

Az intézmények, hivatalok, közlekedők életét megbénító vaklármáknak és a hatóságokkal való  packázásnak csak elrettentő büntetésekkel lehetne elejét venni. Az adóforintjainkból finanszírozott börtönbüntetés aligha költséghatékony megoldás, ha pedig a fenyegető megússza felfüggesztettel, mi tartja vissza legközelebb? A kézlevágást, nyelvkimetszést és nyilvános megszégyenítést bár sokan támogatnák, sajnos nem EU-konform szankciók.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában