Helyi közélet

2012.03.25. 12:03

Nyíregyházán hozta őket a gólya

<p style="text-align: left;">Szabolcsország fővárosa sok hírességgel büszkélkedhet, a tavasszal a megyeszékhelyen világra jötteket köszöntjük mi is!

Szabolcsország fővárosa sok hírességgel büszkélkedhet, a tavasszal a megyeszékhelyen világra jötteket köszöntjük mi is!

Kovács József

1926. március 3-án született Kovács József olimpiai ezüstérmes atléta, hosszútávfutó. Abaráti körökben Bütyök becenéven emlegetett sportoló az 1956-os, melbourne-i olimpián, tízezer méteres méteres számban szerezte meg az ezüstérmet. Kovács József 1943-tól a Nyíregyházi Vasutas SC, 1950-től a Budapesti Bástya, illetve a Budapesti Vörös Lobogó, 1957-től pedig az MTK (Magyar Testgyakorlók Köre) atlétája volt.

A harmincötszörös magyar válogatott három olimpián is képviselte Magyarországot, nevéhez fűződik továbbá egy Európa-bajnoki második helyezés, kilenc magyar csúcs, tizenegy magyar bajnoki cím. 1984-ben Magyar Atlétikáért díszplakett arany fokozatával tüntették ki, kiemelkedő eredményeinek emlékére pedig a magyar bajnokság 10 000 méteres futamát Kovács József Emlékverseny néven rendezik meg.

Mitró György

1930. március 6-án látta meg a napvilágot Nyíregyházán Mitró György úszó. A fiatal Mitró élete korántsem volt egyszerű, a szegény vasutascsaládba született tehetséget 45-ben majdnem agyonlőtték a szovjetek, mert azt hitték katona. Úszni a bujtosi bányagödörben tanult meg, karrierjét pedig egy Sztálint gúnyoló vicc törte ketté 1950 márciusában. A történet szerint edzés közben társainak Mitró a következő viccet mesélte: – "Tudjátok, miért hívják az Andrássy utat Sztálin útnak? – Azért, mert az állatkertbe vezet". Több sem kellett akkoriban, hogy „jöjjenek érte”, és habár kapcsolatai révén kiengedték a mai Terror Háza helyén működő egykori székházból, az országot már soha nem hagyhatta el.

Az 1947-es Monte Carló-i Európa-bajnokságon három érmet –  köztük egy aranyérmet – nyert, 48-ban pedig két egyéni gyorsúszószámban állított fel Európa-csúcsot. Részt vett a londoni olimpián, ahol 1500 méteren bronzérmet, a Nyéki Imre, Mitró György, Szathmáry Elemér, Kádas Géza összeállítású gyorsváltó tagjaként – Európa-csúccsal – ezüstérmet nyert. 1948-ban a magyar gyorsváltó tagjaként három alkalommal javított Európa-csúcsot, tizenegy magyar bajnoki cím és három Európa-csúcs fűződik nevéhez.

Mészáros Árpád Zsolt

1974. március 23-án született Nyíregyházán Mészáros Árpád Zsolt színész, musicalénekes. Pályafutását a Móricz Zsigmond Színházban kezdte, 1989-ben. 1997-ben megalapította a NapFolt produkciót, ’99 és 2002 között a Debreceni Csokonai Színház és a Veszprémi Petőfi Színház társulatát erősítette, 2002-től pedig a Budapesti Operettszínház tagja.

2005-től hat önálló lemezt dobott piacra, valamint hat másik, a Budapesti Operettszínház  produkcióinak lemez, ill. DVD változatán közreműködött. 1990-ben megkapta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye művészi kitüntetést, 2004-ben és 2006-ban Súgó Csiga Fődíjjal jutalmazták. 2006-ban ő volt az év musical- és operettszínésze, és MÁZS tudhatja magáénak az Eurovíziós dalfesztivál magyarországi döntő III. helyét is. 2011-ben a Pepita-díj ezüst fokozatát is megkapta.

Muri Enikő

A bika csillagjegy szülötteként, a1990. Április 24-én látta meg a napvilágot Muri Enikő. A 2011-es X-Faktor versenyzője kiskora óta imád énekelni, a műsorban pedig Nagy Feró mentoráltjaként egészen a második helyig szárnyalt. Enikő kereskedelem-marketing szakon végezett a nyíregyházi Sipkay Barna Szakközépiskolában, jelenleg a Gór Nagy Mária Színitanoda végzőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában