Helyi közélet

2012.03.06. 07:48

Száműzöttek szabadsága

Sok szülő rebeg hálaimát, amiért (még) meghagyták számára a szabad iskolaválasztás jogát. Palicz István jegyzete

Sok szülő rebeg hálaimát, amiért (még) meghagyták számára a szabad iskolaválasztás jogát. Palicz István jegyzeteA szerencsésebb csillagzat alatt élők azért, mert így joguk és lehetőségük van olyan oktatási intézménybe íratni szemük fényét, amely bár talán távolabb van az édes otthontól, mint a körzeti suli, de a lehető legjobbat és legtöbbet nyújtja a gyermek számára: két idegen nyelvet oktatnak párhuzamosan, táncolni, énekelni, drámázni, úszni tanítják a kicsiket, nagyobb hangsúlyt kapnak a humán tárgyak, egymást érik az iskola nevét öregbítő diáksikerek, vagy éppen a legmodernebb digitális eszközökkel és pedagógiai módszertannal plántálják az ismereteket a tudásszomjas buksikba.

Mindeközben ott vannak azok az iskoláskorúvá érett gyerekeket nevelő vidéki szülők, akik szintén a legjobbat szeretnék csemetéjüknek, ám be kell látniuk, erre esélyük sincs, hiszen a faluban csak egyetlen általános iskola van, az is tele... Szóval tele magatartás-problémás, enyveskezű, túlkoros, hol szó szerint, hol szellemileg bogaras hátrányos helyzetűekkel, akiknek – szüleik kiváló mintáját követve – eszükben sincs felzárkózni, szocializálódni, megtanulni írni, olvasni, kulturáltan beszélni és normálisan viselkedni.

Ezt látván szinte magától értetődik, hogy egy józan gondolkodású, felelős apa és anya inkább a szomszéd faluban iskoláztatja be gyermekét, vállalva a fejkvótától eleső helyi településvezetés haragját, a mindennapi utaztatás összes nehézségét. Számukra nem a lehetőségek kapuját jelenti az iskolaválasztás szabadsága, csupán egy menekülési útvonalat a boldogulás felé.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában