Helyi közélet

2012.04.04. 17:18

A kommunista diktatúra áldozatainak állítanának emléket

Nyíregyháza – Régóta dédelgetett álmunk válna valóra, ha elkészülhetne Nyíregyházán a kommunista diktatúra áldozatainak emlékműve és létrejöhetne egy olyan kiállítás, mely azoknak az adatait és személyes emlékeit gyűjtené össze, akiket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1944 végétől a Vörös hadsereg kivonulásáig elhurcoltak, megkínoztak, börtönbe zárta, málenkíi robotra vezényeltek – mondta szerdai sajtótájékoztatóján dr. Szilassy Géza, a Periférián Alapítvány elnöke.

Nyíregyháza – Régóta dédelgetett álmunk válna valóra, ha elkészülhetne Nyíregyházán a kommunista diktatúra áldozatainak emlékműve és létrejöhetne egy olyan kiállítás, mely azoknak az adatait és személyes emlékeit gyűjtené össze, akiket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1944 végétől a Vörös hadsereg kivonulásáig elhurcoltak, megkínoztak, börtönbe zárta, málenkíi robotra vezényeltek – mondta szerdai sajtótájékoztatóján dr. Szilassy Géza, a Periférián Alapítvány elnöke.Az emlékmű egy ötágú csillagokon, vasbetonoszlopok között álló, gúzsba kötött alakot ábrázol, aki dacosan felemeli a fejét – dr. Nagy Lajos Imre bronzból, vasból és gránitból készülő alkotásának egyelőre nincs meg a pontos helye.

Az elnök azt mondta, vagy a Sóstói út elején, a volt püspöki palota épülete előtt, vagy a kozák lovas szobor előtti területen, vagy pedig a korábbi pártház előtt állítják majd fel az emlékművet. A program 30 millió forintos költségét közadakozásból szeretnék előteremteni, szerveznek majd adománygyűjtő akciókat, s számos módon tájékoztatják a lakosságot arról, hogyan járulhatnak hozzá az emlékmű és a gyűjtemény létrehozásához.

Dr. Takács Péter történész, az alapítvány tagjai azt mondta, a magyar társadalomnak meg kell ismernie a múlt e sötét időszakát, s különösen fontos ez Szabolcs megyében, ahol rengeteg családnak hosszú időn át kellett szenvednie a kommunista diktatúra erőszakától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában