Helyi közélet

2012.06.15. 10:20

Célba ért a Start iskola

Nyíregyháza - Húsz évvel ezelőtt alapította Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és a Start Nonprofit Kft. elődje Nyíregyházán a Start Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégiumot.

Nyíregyháza - Húsz évvel ezelőtt alapította Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és a Start Nonprofit Kft. elődje Nyíregyházán a Start Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégiumot.A jeles évfordulót, a jubileumi évzárót az Esély Centrumban ünnepelték meg június 14-én a jelenlegi és volt diákok, tanárok és meghívott vendégek, főként azok, akiknek köszönhetően 20 évvel ezelőtt létrejött az országban is egyedülálló speciális oktatási intézmény, amely a két évtized alatt bizonyította létjogosultságát. Tevékenységére már külföldön is felfigyeltek, többek között az Egyesült Államokból rendszeresen látogatják egyetemi tanulócsoportok tapasztalatszerzés céljából.

Köszönet az alapítóknak

A vendégeket Varga Józsefné, az iskola igazgatója köszöntötte, név szerint is megemlítve Csabai Lászlóné volt nyíregyházi polgármestert, aki a kezdeti elképzeléseket támogatta polgármesterként, majd segítette az intézmény működését. Nem utolsósorban köszönetét fejezte ki az oktatási intézményt megálmodó és létrehozó Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének és a fenntartó Start Nonprofit Kft. vezetőinek, Balogh Zoltánné elnöknőnek és Balogh Zoltán vezérigazgatónak.

Tanítani az érintett generációt

Balogh Zoltán ünnepi beszédében kiemelte:

– Az iskola létrehozását az is indokolta, hogy a Startnál hátránnyal élő embereket foglalkoztatunk, ám célszerű őket már fiatalon felkészíteni a munka világára. Erre a feladatra tanítani kell az érintett generációt, hogy esélyegyelőségük legyen az életben. Nem volt könnyű megalapítani az iskolát, ám voltak országos vezetők, akik támogatásukról biztattak bennünket. Ennek is köszönhetően 1992. szeptember 11-én dr. Surján László akkori népjóléti miniszter felavatta az iskolát, melynek első igazgatója Rácz Sándor lett.

Ezren szereztek szakmát

– Az országban elsőként született meg egy olyan speciális oktatási intézmény, ahol a hátránnyal élő gyerekek több mint tíz féle szakmát szerezhetnek. Az elmúlt 20 évben mintegy ezer diák szerzett valamilyen szakmunkás bizonyítványt. Számos végzős marad a Startnál dolgozni, főként azok, akik a nyílt munkaerő piacon nem tudnak elhelyezkedni. Mára vannak köztük mérnökök, jogászok és más felsőfokú végzettséggel rendelkezők is.

–A speciális oktatási intézményünkkel egy új kultúrát valósítottunk meg a megyében. Ma már nem számít újságnak, hogy a középületek, oktatási intézmények akadálymentesek, a kerekes székes emberek is zavartalanul tudnak közlekedni, munkába járni, ügyeiket intézni, vagy éppen tanulni – fűzte hozzá a vezérigazgató.

Felidézett emlékek

Az ünnepi műsorban a diákok az eltelt 20 év emlékeiből idéztek fel történeteket. Az iskolatörténeti kiállításon nyomon lehetett követni az elmúlt két évtized eseményeit. Az iskola alapítói, jelenlegi és korábbi tanárok, támogatók emléklapot kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában