Helyi közélet

2012.06.18. 15:00

Megkezdődött a meggyszüret Szabolcsban - magas a felvásárlási ár

Nyíregyháza, 2012. június 18., hétfő (MTI) - Megkezdődött a meggyszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az utóbbi évek legmagasabb felvásárlási árával indult a szezon - közölte a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2012. június 18., hétfő (MTI) - Megkezdődött a meggyszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az utóbbi évek legmagasabb felvásárlási árával indult a szezon - közölte a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel.Wachal Kálmán elmondta: a megyében 4.200 hektár meggyültetvény van, s mivel az áprilisi fagy miatt csak a termés bő egyharmada maradt meg a fákon, igen jó árat kínálnak a gyümölcsért az átvevők a termelőknek. Az igazgató szerint a kézzel szedett meggyért kilogrammonként 330-340 forintot is adnak a felvásárlók, míg a géppel rázott ára 210-220 forint közötti jelenleg.

Az április 10-i hajnali fagy - mínusz 3-9 fokot mértek Szabolcsban, de a fagyzugosabb helyeken a léghőmérséklet elérte a mínusz 11 fokot is - a meggytermés közel kétharmadát pusztította el. A kevés termés miatt a felvásárlási árak jelentősen emelkedtek, s jóval meghaladják a tavalyit is, amikor szintén fagy károsította a fákat Szabolcsban. A múlt évben kilogrammonként 240 forintot fizettek a meggyért a szezon elején, ami az idén 90-100 forinttal lett több. Wachal Kánmán szerint az idény végére sem igen csökken 200 forint alá az átvételi ár.

A földművelésügyi igazgatóság vezetője hozzátette: az idei magas felvásárlási ár kompenzálja a terméskiesést, a mostani és a tavalyi veszteséget. A meggy termesztésének kilogrammonkénti önköltségi ára ugyanis 70-80 forint közé tehető, így most jelentősebb többletbevételre tehetnek szert a gazdálkodók, akiket jelentős kár ért a tavaszi fagyok következtében

Wachal Kálmán megemlítette azt is, hogy a Nyíregyházához közeli Apagy környéki kertekből most exportra is szállítanak frissen szedett meggyet Szabolcsból. Oroszországba viszik a gyümölcsöt, s a termelőknek a kézzel szedett meggyért 330, míg a géppel szüreteltért 220 forintot fizetnek az exportőrök kilogrammonként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában