Helyi közélet

2012.06.14. 12:39

Miért nem vár meg a busz?

Debrecenből Nyíregyházára fél óra az út vonattal, az állomástól Örökösföldre pedig közel 90 perc – olvasónk tapasztalatai szerint.

Debrecenből Nyíregyházára fél óra az út vonattal, az állomástól Örökösföldre pedig közel 90 perc – olvasónk tapasztalatai szerint.Szerkesztőségünkbe olvasónk küldött levelet, amiben azt ecseteli, rendszeresen lekési a buszt Nyíregyházán. Levele így hangzott: – A Szabolcs Volán által nyújtott szolgáltatás magas színvonalára és szervezettségére szeretném felhívni a figyelmet. Tulajdonképpen mit is kapunk a 6120Ft-os bérletünkért? Örökösföldön lakom, ami Nyíregyháza egyik legjobb területének számít a buszközlekedés szempontjából. 

De lássuk mi a helyzet valójában: Tanulmányaim miatt gyakran járok át Debrecenbe. Este az IC (ha nem késik) 19:40-re ér be, általában (99%) a 8. vágányra. Innentől kezdve 5 percem van, hogy leszálljak a vonatról, le az aluljáróba, végig az aluljárón, fel az aluljáróból, át a gyalogos-átkelőhelyen (ha szerencsém van pont zöld a lámpa),s akkor talán van valami esélyem, hogy elérjem a 19:45-kor induló 18-as buszt. (Bár ez még sosem sikerült.) 

Szóval a következő lehetőségem, hogy 20:40-kor indul egy 6-os busz. A városközpontba hiába mennék fel, hogy ott majd átszállok, mert nincs csatlakozás. Tehát Debrecenből Nyíregyházára érek 29 perc alatt az IC-vel, a vasútállomásról Örökösföldre a 22 perces menetidőt is figyelembe véve majdnem másfél óra. Oké, nem a vasúti menetrendhez igazítják a buszokat. Akkor biztos máshoz.

Nem egyedi eset

Vagy egy másik példa: Barátnőm (aki szintén Örökösföldön lakik) a Sóstón dolgozik a kórházban. Nekik 7-től 19 óráig tart a munkaidő. Vasárnap, műszak végén 0 perce van, hogy a 12 órás munka után átöltözzön, s kiérjen a pont 19:00-kor induló 5-ös buszhoz, mert ezután leghamarabb 40-kor indul a következő, s akkor a 27 perces menetidőt figyelembe véve negyed kilenc után ér haza!!! Tehát nem is a dolgozó emberekhez igazítják a buszmenetrendet (június 15-ig). De akkor kérdem én, kihez? Abba pedig belegondolni sem merek, milyen lehet a tömegközlekedés azokon a helyeken, ahol pl. csak egy busz jár… – írta olvasónk.

A vasútállomáson jártunk utána, mi lehet az utazók tapasztalata. – Előfordult már velünk – kezdi Roland, aki haverjával épp a buszmegállóban üldögélt. – A Bencsbe járunk és nem egyszer volt már olyan, hogy nem várt meg minket a busz. Bár szerencsére már nincs sok a suliból, szóval most nem igazán bosszant semmi – mondja, barátja pedig mélységesen egyetért. Anikónak is van hasonló élménye: – Azt ugyan nem mondanám, hogy rendszeresen, de jártam már én is így. Nem tudom miért nem tud még másfél percet várni a sofőr – mondja.

Az üggyel kapcsolatban természetesen megkerestük a Szabolcs Volán Zrt.-t is, akik későbbre ígértek teljes körű tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik