Helyi közélet

2012.06.25. 10:00

Segítség autizmussal élőknek

Nyírbátor - Adatbázissal támogatják az autista gyerekek szüleit a jobb tájékozódásban.

Nyírbátor - Adatbázissal támogatják az autista gyerekek szüleit a jobb tájékozódásban.Sikeres évet zárt az Éltes Mátyás Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Gyermekotthon, Kollégium és Pedagógiai Szakszolgálat első autista csoportja, Nyírbátorban. A két gyógypedagógus és a gyógypedagógiai asszisztens mindent megtett, hogy az öt autizmussal élő tanulójuk speciális szükségleteihez legjobban igazodó személyi, szakmai és tárgyi feltételeit biztosítsa.

A szeptemberben kezdődő következő tanévben egy normál intellektusú autista kisfiú kezdheti meg tanulmányait az intézményben, tájékoztatott Kovács Róber a szakszolgálat munkatársa, aki elmondta, hosszú egyeztetések előzték meg a gyermek befogadását. A szüleinek nagyon nehéz volt megtalálni a megfelelő iskolát. Jelenleg sok család küzd hasonló, megoldásra váró helyzettel hazánkban. Az alapos tájékozódásban segítségükre lehet egy készülő adatbázis, amelyet az A KÖR Egyesület kezdeményezett Nyírbátorban.

Ez az adatbázis nagy segítség lenne az autizmussal élő gyermekek szülei számára abban, hogy megbízható információkra alapozva tudják a megfelelő óvodát, iskolát megtalálni, s a KIR intézménytörzsében való keresgélés nyomán kiválasztani. Ennek érdekében online kérdőív kitöltésére kérik fel az oktatási intézményeket. A megyénkénti kérdőívek és a feldolgozott adatok a www.akor.hu és a www.auti.hu oldalakon érhetőek el.

Ezek is érdekelhetik