Helyi közélet

2012.08.14. 14:46

Állami gondozottak a környezettudatos jövőért

Harangod - A gyerekek barátjukként tekintettek a természetre és meglátták a nem újrahasznosítható anyagokban rejlő lehetőségeket.

Harangod - A gyerekek barátjukként tekintettek a természetre és meglátták a nem újrahasznosítható anyagokban rejlő lehetőségeket.Környezetvédelmi tábort szervezett 20 magyar és 20 ukrán állami gondozott, hátrányos helyzetű fiatal számára augusztus 6-14. között a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete Harangodon a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.

– A tábor annak a nyertes pályázatnak a része, amely a környezettudatos nevelés és szemléletváltás fontosságát hangsúlyozza. Az egyesületünk célja, hogy az állami gondozott fiatalok életében minőségi változás jöjjön létre, aktív, tevékeny résztvevői legyenek a környezettudatos életmódnak. Az elmúlt fél évben ezt elősegítő, szemléletformáló képzéseket tartottunk Magyarország és Ukrajna területén, az Ukrán Nőszövetség közreműködésével – mondta el Juhász Sándor, a VÁGOE munkatársa.

Mint mondta, a harangodi környezetvédelmi tábor tökéletes lehetőséget kínált arra, hogy önismerettel, önbizalommal, alkotó tudással, műveltséggel, nyitottsággal rendelkező, környezettudatos emberré váljanak a fiatalok és barátjukként tekintsenek a természetre. A gyerekek jeleskedtek a szelektív hulladékgyűjtésben, valamint megismerték a hulladékfajták újrahasznosíthatóságának lehetőségeit is. A drámapedagógiai módszerek alkalmazásával, a kézműves foglalkozásokon keresztül az oktatófilmeken át, valamennyi művészeti ág ötvöződött egymással, így komplex fejlesztést kaptak a résztvevők. Megtanulták például, hogy mennyi csodálatos dolgot készíthetünk műanyag PET palackokból, kupakokból, milyen képek születhetnek a nem újrahasznosítható anyagokból, felismerték az üvegben és textilben rejlő kreatív lehetőségeket, valamint számtalan „praktikával” találkozhattak, amelynek hasznát veszik majd a mindennapi életükben. A program során és a táborozás alkalmával készült munkák a projekt záróakkordjaként, 2013 elején kiállításokon lesznek láthatóak Magyarországon és Ukrajnában egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában