Helyi közélet

2012.08.24. 15:49

Az iskola rezsijét az önkormányzat fizeti

Sok polgármesterrel beszélgetünk mostanában és szinte kivétel nélkül elmondják: nem igazán tudják tervezni az iskolai évet. Januártól ezen intézmények fenntartása az állam feladata lesz, a működtetés költsége viszont az önkormányzatokat terheli.

Sok polgármesterrel beszélgetünk mostanában és szinte kivétel nélkül elmondják: nem igazán tudják tervezni az iskolai évet. Januártól ezen intézmények fenntartása az állam feladata lesz, a működtetés költsége viszont az önkormányzatokat terheli.Nem tudják, ehhez kapnak-e majd valamilyen támogatást, vagy az adók helyben maradó részéből kell ezt megoldaniuk. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár lapunkkal azt közölte: a nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében a köznevelési intézmények fenntartása az állam feladata lesz, ennek keretében a pedagógusok és a nevelő-oktató munkájukat közvetlenül segítők bérének kifizetését az állam vállalja magára.

Ami a működtetést illeti, az önkormányzatok feladata a taneszközök beszerzése, amelyet az állam támogat. A 3000 lakosnál nagyobb települések esetében a helyi önkormányzatok állják majd a területükön lévő köznevelési intézmények üzemeltetési költségeit (rezsi, technikai személyzet, stb.), de egyedi esetekben kérhetik e feladatok átvállalását az államtól. Az ennél kisebb települések esetén utóbbi állami feladat, amit viszont az önkormányzat átvállalhat. A 3 ezer lakos feletti településeknek az üzemeltetést saját forrásaiból kell megoldaniuk. E kötelezettsége alól – kérelmére – felmentést kaphat (azaz az állam ezt is átvállalja), ha bizonyítja gazdasági és jövedelemtermelő képessége hiányát. A jövő évre való felkészülést segítendő az önkormányzatok az ősz folyamán élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy kérelemmel fordulnak az államhoz. A fentieket a köznevelési törvény módosítása és a kapcsolódó, napokban megjelenő végrehajtási rendelet fogja szabályozni.

Az intézmények fenntartásában történik változás

Kérdésként merült fel az is, hogy az iskolások étkeztetése kinek a feladata lesz? A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint 2013. január 1-ig a fenntartó feladata az iskolások étkeztetése, az oktatás-nevelés feladatának 2013. január 1-ével történő állami átvétele után nem a fenntartó, hanem – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a települési önkormányzat marad a feladat felelőse.

Arra is választ vártunk, hogy mi lesz azokkal az intézményekkel, melyek a jelenlegi, kistérségi felállásban működnek – pl. a társult iskolák: Ibrány, Tiszabercel, Paszab, Beszterec, Gégény, Kék esetében –, de januártól már két különböző járáshoz tartoznak? – Az intézmények fenntartásában történik változás, mely a székhely szerinti járáshoz sorolódik. Az iskola tehát nem két vagy több külön járáshoz fog tartozni, hanem egy, a székhely szerinti járáshoz – írta Gloviczki Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában