Helyi közélet

2012.08.15. 09:22

Harmadik olimpiáját teljesítette a szabolcsi rendőrnő - A legjobb magyarként végzett a maratoni futás mezőnyében Rakonczai Beáta

Varró Zsolt, az MTI tudósítója írja: (MTI-Press) - Az athéni és a pekingi olimpia után a londoni ötkarikás világjátékokon is részt vett Rakonczai Beáta távfutó. A civilben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság főelőadójaként dolgozó nyíregyházi sportolónő a legjobb magyarként a 85. helyen végzett a maratonisták mezőnyében. A Nyíregyházi Vasutas Sport Club versenyzője elégedett a teljesítményével, és mint a tiszteletére szervezett sajtótájékoztatón elmondta: a jövőben sem zárkózik el nagy világversenyeken történő indulástól.

Varró Zsolt, az MTI tudósítója írja:

(MTI-Press) - Az athéni és a pekingi olimpia után a londoni ötkarikás világjátékokon is részt vett Rakonczai Beáta távfutó. A civilben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság főelőadójaként dolgozó nyíregyházi sportolónő a legjobb magyarként a 85. helyen végzett a maratonisták mezőnyében. A Nyíregyházi Vasutas Sport Club versenyzője elégedett a teljesítményével, és mint a tiszteletére szervezett sajtótájékoztatón elmondta: a jövőben sem zárkózik el nagy világversenyeken történő indulástól.

Szép eredmények

A 35 éves sportoló a tavaly októberben Frankfurtban megrendezett nemzetközi maratoni futóversenyen elért eredményével kvalifikálta magát a 2012-es londoni olimpiai játékokra.

Még az általános iskolában tájfutóként kezdett sportolni. Életében a váltás akkor történt, amikor testnevelés tagozatos gimnáziumba került, és tanára hatására az atlétikai edzések mellett kötött ki. 1995-ben a junior mezei futó országos bajnokságon első helyet szerezett, amellyel az ifjúsági Európa-bajnokságra is kvalifikálta magát, és bekerült a korosztályos válogatottba. Tíz kilométeren ő tartja az országos csúcsot 31:41-el. Az egyéni rekordját maratoni távon 2003-ban futotta meg Amszterdamban, ahol 2:29:54-es idővel sikerült teljesítenie a távot. Eredményével kvalifikálta magát az athéni olimpiára, ahol 48. lett a maratoni számban.

Rakonczai 2003 elején kezdett el új edzője, György Roland útmutatása alapján edzeni, akinek akkorra már öt Európa-bajnoki címmel rendelkező tanítványa volt. Év végére 72:14-ről 69:45-re javította félmaratoni egyéni csúcsát. Ezzel az időeredménnyel pedig nemcsak a 70 perces álomhatárt törte át, hanem bekerült a jegyzett távfutók közé Európában. Legkiemelkedőbb eredményei közé tartozik a 2006-os manchesteri verseny, ahol rendkívül erős mezőnyben 10 km-en 31:41-es időeredménnyel az Európa Kupa harmadik helyét sikerült megszereznie.

A még ebben az évben Debrecenben megrendezett utcai futó világbajnokságon a hatodik helyezett magyar csapat tagja volt. 2007-ben Houstonban maratoni távon 2:30:14-es időeredménnyel második lett, azzal jogot szerzett a pekingi olimpián való indulásra. A rendőrnő emellett indult a 2011 májusában megrendezett rendőr maratoni világbajnokságon is, ahol egyéniben és a magyar női csapat tagjaként egyaránt a harmadik helyezést érte el.

Londoni élmények

A tiszteletére rendezett sajtófogadáson Rakonczai Bea elsősorban a Londonban szerzett tapasztalatairól mesélt.

"Élmény volt számomra a verseny, örülök, hogy részt vehettem olimpián. Szavakkal nem tudom visszaadni azt a fantasztikus hangulatot és érzést, amelyet a helyszín nyújtott. A London belvárosában kialakított körpálya mentén rengeteg néző volt, akik kiabálva, tapsolva biztatták a mezőnyt. Sok magyar szurkoló látogatott ki, akik zászlókat lobogtattak és név szerint is buzdítottak minket. Akkora tömeg és hangzavar volt, hogy sokszor a saját lélegzetvételemet sem hallottam" - emlékezett vissza a nyíregyházi sportoló, aki életében először versenyzett a brit fővárosban.

Szavai szerint a maratoni távon nem volt szerencséje a mezőnynek az időjárással, "többször is leszakadt az ég", ráadásul hűvös is volt, bár ez a körülmény inkább kedvez a futóknak.

"A célkitűzés a tisztes helytállás volt. A kvalifikációs időt szerettem volna megerősíteni, ilyen hosszú távon azonban nem nagyon lehet pontosan tervezni, hiszen sok körülmény befolyásolja a végeredményt" - magyarázta.

Rakonczai végül legjobb magyarként a 85. helyen ért célba 2:41:20-es idővel, míg a másik két magyar közül Erdélyi Zsófia a 92. (2:44.45), Kálovics Anikó pedig a 95. helyet (2:45.55) szerezte meg.

Indulna a nagyobb versenyeken

"A londoni versenyen jól osztottam be az erőmet, amit az is mutat, hogy fél távnál én voltam a leghátrébb a magyarok közül, a végén viszont közülünk én értem be elsőnek a célba. Igyekeztem arra figyelni, hogy az elején ne vigyen el a gyors tempó, a lendület és a hév. A futás nem okozott gondot, de a végére természetesen én is elfáradtam" - idézte fel a sportolónő.

Rakonczai Beáta tervei között egyelőre a pihenés szerepel, de szeretne még ebben az évben kisebb utcai futóversenyen részt venni. "Annak eredményét látva tudunk majd tervezni, a jövőben nem zárkózom el a nagyobb versenyeken való indulástól sem" - mondta a versenyző.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában