Helyi közélet

2012.08.24. 18:43

Keserűség a toroknak és a füleknek

A mai kommersz világban, a sok keserűség között unikumként hat a több mint 40 féle gyógy- és fűszernövényből készülő ital. Ladányi Tóth Lajos jegyzete

A mai kommersz világban, a sok keserűség között unikumként hat a több mint 40 féle gyógy- és fűszernövényből készülő ital. Ladányi Tóth Lajos jegyzeteA főleg aperitifként fogyasztott étvágygerjesztő likőr arculatát markánssá teszi a gömb alakú üveg. a vizesemberes plakát, valamint a kereszt. Az egyik leghíresebb magyar védjegy sajátságos zamatát erőteljesen befolyásolja a hat hónapos tölgyfahordós érlelés. Tipikusan az a párlat, amiből elég kortyolni párat, s már hat.

A legenda szerint 1790-ben dr. Zwack, a császár udvari orvosa különleges gyógynövénylikőrrel kínálta  uralkodóját. II. József nem győzte magasztalni a számára csodálatos italt. „Das ist ein Unicum” – harsogta elhíresült mondatát, mellyel el is nevezte a gyomorkeserűt. A nedű a bő két évszázad során úgy őrizte meg állandóságát, stabil értékeit, hogy közben képes volt megújulni. Mértékkel kell bánni az értékkel.

Csak pozitívan! – hirdeti a márka szlogenje. Ezért is lehangoló mindaz, ahogy a hétfőn eltemetett gyártulajdonosról, Zwack Péterről a Kossuth Rádió szólt. Meglehetősen hézagos életrajzzal szembesültek a hallgatók, a szerző nem festett teljes képet a magyar közélet prominens személyiségéről, csak a neki tetsző politikai színezetet emelte ki. Csoda, hogy nem csak a szájíz, hanem a gyomor is keserű?    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában