Helyi közélet

2012.08.03. 16:20

Közel száz jelmez a DoktoRocknak Kisvárdán

Kisvárda – Már készülnek a legújabb előadás ruhái Kisvárdán, a DoktoRock új bemutatójához a Szegény Gazdagokhoz.

Kisvárda – Már készülnek a legújabb előadás ruhái Kisvárdán, a DoktoRock új bemutatójához a Szegény Gazdagokhoz.A ruhák, mint az első évben is, most is Nagy Annamária divatgrafikái alapján valósulnak meg. Annamária –másoddiplomáját szerzi– szeptembertől másod éves a budapesti Modart Művészeti és Divatiskolában. (Ez az egyetlen divatiskola Magyarországon, ahol francia szemlélet és tananyag szerint tanulnak a diákok. Az iskolának az anyaiskolája a Mod’Art International Párizs.)

Második önálló jelmeztervezés

– A DoktoRockkal való kapcsolatom – kezdi beszélgetésünket Nagy Annamária – még általános iskolás koromban kezdődött. Pontosan 1997–ben az Elisabeth előadásában szerepeltem táncosként. Ezt követően nem tudtam elszakadni ettől a csapattól. A tagok között meglévő szellemiség, tartott itt engem mind a mai napig. Az elmúlt évben a Krónikás jelmezeit készítettem, mely számomra egy csodálatos munka volt. Ez a munka, nagy kreativitást, koncentrációt igényel, de roppant élvezem. Az idei évben is lehetőséget kaptam a jelmezek elkészítésére.

A jelmezek elkészítésének egy komoly háttere Dr. Bodnár Anikó segítsége. Akinek évek óta jó kapcsolata van a Háda Kft–vel, akiktől lehetőséget kaptunk a ruhák kiválogatására s ezzel biztosítják, a csoport jelmezeihez szükséges ruhákat.

Korhű ruhák

A mostani előadásra 90–100 darab ruhadarab (25 szereplő és 18 táncos) készül. Itt kell megemlíteni, hogy például a férfiaknak, nadrág, mellény, ing, zakó stb. elkészítését jelenti, de ugyan úgy kell a hölgyek ruháit is darabonként készíteni. Nagyon fontos, hogy maga a mű –Jókai regénye– az 1850–60–as években játszódik, így minden elkészült ruhaféleségnek viselni kell a kor ruháinak jellemzőit. Azaz meg kellet tartani a nagyon dús és gazdag kiegészítőket, mint a fodrokat, a szűkítőket, masnikat. Ezek figyelembevételével viszont az egyszerű formák és vonalak jelennek meg a színpadon.

Igazi csapat munka

– Már túl vagyunk a második ruhapróbán. Segítőimmel pedig megkezdjük a ruhák készítését. Külön meg kell említenem Dudásné Popovics Angéla munkáját, aki nagyon sokat segít az anyagok kiválasztásában, a jelmezek készítésében. Borika néni, Fákó Lászlóné pedig, szabja, alakítja és varja – mi pedig az ő vezetésével veszünk részt a varrásban – a készülő ruhákat a szereplőknek. Nagyon sokan vesznek részt a varrodai munkákban, hogy a legjobb ruhákban jelenjenek meg a darab szereplői.

– Hogyan tovább?

– Természetesen sikeres legyen a bemutató s ebben nagy szerepe van a ruháknak. Mi, akik készítjük azon vagyunk, hogy a legtökéletesebb munkát végezzük. Ezen túlmenően pedig sikeresen tudjam befejezni az iskolát. Egy picit most azt érzem, hogy a férfikollekciók érdekelnek a legjobban. Optimista vagyok, s szeretnék sikeres divattervező lenni. A hazai iskola három éves, az utolsó év a negyedik – egyetemi – része az Párizsban van. Oda csak meghívásos alapon lehet kijutni, eredményes munka révén, remélem sikerülni fog. Az eddigiekért is köszönöm szüleimnek támogatását, akik mindenben segítenek és segítettek. A DoktoRock, szeretnék mellettük maradni, mert minden nyáron felvidít, felüdít a velük együtt eltöltött idő. Ez a közösség nagyon szorgalmasan dolgozik együtt s velük örömteli a sok és nagyon nehéz közös munka, melynek eredményét a közönség vastapsa teszi feledhetetlenné – mondta befejezésül Nagy Annamária.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában