Helyi közélet

2012.08.29. 15:50

Leküzdhetetlennek látszó problémákkal szembesülnek a családok

Nyíregyháza - Családbarát alternatívát kínál a baktai kistérségben élőknek az AlterEgo Egyesület.

Nyíregyháza - Családbarát alternatívát kínál a baktai kistérségben élőknek az AlterEgo Egyesület.Az idén júliusban indult, egy éven át tartó Családbarát közösségek megteremtése a Baktalórántházi kistérségben című projekt legfontosabb elemeit és céljait ismertette szerdai sajtótájékoztatóján az AlterEgo Egyesület elnöke, szakmai vezetője, dr. Pénzes Marianna. A népegészségügyi szakember elmondta: a baktai kistérség valamennyi települését bevonva olyan helyi igényekhez alkalmazkodó szolgáltatásokat, tréningeket, programokat  szerveznek, amelyek hozzájárulnak egy családbarát kistérség létrejöttéhez: fejlesztik a gyermekekhez, gyermekvállaláshoz fűződő pozitív hozzáállást, erősítik a család támogató, fenntartó és megtartó funkcióit.

– Válságos időkben a család szerepe felértékelődik, fontosabbá válnak a minőségi családi kapcsolatok, a biztos, nyugodt, segítő háttér. Tervezett tevékenységeink egyike a rendszeres tanácsadói szolgáltatás, ahol a családi élettel, gyermekneveléssel összefüggő kérdésekben, a munkaerőpiacra való visszatérésben segítenek a szakemberek. Tréningeket szervezünk fiatalok, kisgyermekes családok és önkéntes segítők számára, az ÉletKészségek program keretében egyszerű, a mindennapokban jól alkalmazható stresszkezelő stratégiákat és kommunikációs technikákat sajátíthatnak el a résztvevők.

Egészséges család és testi-lelki egészség

Önkénteseinket felkészítjük arra, hogy képesek legyenek a helyi közösségben, lakókörnyezetükben, kortársaik körében segíteni másoknak. A kistérség működési területén közösségi-családi napokat fogunk szervezni (összesen 18 helyszínen), ezek célja szintén a családon belüli kapcsolatok erősítése, az érzelmi intelligencia fejlesztése, a mozgáskultúra javítása és egyben közös kikapcsolódás. A program keretében egy speciális „családfejlesztő” társasjátékot is bemutatunk. A szakmai találkozókon szociális kerekasztal keretében kívánjuk összehangolni a kistérségben párhuzamosan futó tevékenységeket és segíteni a szervezetek közötti együttműködést – mondta el dr. Pénzes Marianna.

A projekt nyitókonferenciáján, augusztus 30-án 11 órától a baktalórántházi művelődési központban, öt előadást hallhatnak az érdeklődők, valamennyi az egészséges család és a testi-lelki egészség témakörét járja körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában