Helyi közélet

2012.08.25. 10:17

Nézőpont: Teli szájjal vidorogni jó dolog

Mosoly, derű, kacagás. Ingyen van, mégis sokat ad. Sorolhatnánk a közhelyeket, a tudományos tényeket, amik egytől egyig bizonyítanák mennyire jó dolog nevetni. Pedig tudjuk magunktól is, csak gyakran elfelejtjük. Somló Samu jegyzete

Mosoly, derű, kacagás. Ingyen van, mégis sokat ad. Sorolhatnánk a közhelyeket, a tudományos tényeket, amik egytől egyig bizonyítanák mennyire jó dolog nevetni. Pedig tudjuk magunktól is, csak gyakran elfelejtjük. Somló Samu jegyzeteA napokban a kezembe került Alexander von Schönburg Pénz nélkül gazdagon, avagy a stílusos elszegényedés című könyve. 2007-es írás, korunk anyagi és ízlésbeli problémáját boncolgatja egy olyan réteg bemutatásával, ami a hétköznapi emberek szeme előtt szinte láthatatlan.

A mű címe elég beszédes, aki pedig nem hiszi, olvasson utána. Csupán egy dolgot emelnék ki belőle. A fent említett német úriember valójában Széchenyi István ükunokája. Világlátott, nyílt gondolkodású, nemesi család sarja, mégis az angolok mellett példaként hozza nemzetünket, hogy bizony lenne a világnak mit tanulnia tőlünk.

Nem a gulyást, az ezer éves múltat, vagy bármi elsőre gondolható dolgot. A humorunkat és a tartásunkat díjazza, ami – lássuk be valóban keserű – történelmünk ellenére sem csorbult. Ez a génjeinkben van, ereinkben csordogál. Ahogy írja: – Azoknak az embereknek, akik kétségbeejtő helyzetekben is képesek megtartani a büszkeségüket, mindenekelőtt egy közös tulajdonságuk van: vészhelyzetekben is irányítók maradnak. A méltóságuk független minden fajta külső befolyástól, és rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a balsikert esélyként fogják fel – véli és lássuk be valahol igaza van. Amúgy is sokkal jobb nevetni, mint siránkozni. Lesz rá több mint egy hetünk, használjuk ki!

- Somló Samu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában