Helyi közélet

2012.09.26. 16:16

Frakcióvezetők a közgyűlésről

Nyíregyháza - Csütörtökön közgyűlést tart a nyíregyházi képviselő-testület. A frakcióvezetőket három napirendi pontról kérdeztük.

Nyíregyháza - Csütörtökön közgyűlést tart a nyíregyházi képviselő-testület. A frakcióvezetőket három napirendi pontról kérdeztük.

Az intézmények működtetésének átadása az államnak

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Frakciónk fontos feladatnak tartja az oktatás-nevelés területén elért eredményeket, és azok színvonalának megtartását. Természetes, hogy az új jogszabályi körülmények között is megmaradjon az a közvetlen kapcsolat az intézmények és a város között, amely biztosítja az oktató-nevelő munka hatékonyságát. Frakciónk támogatja a városvezetés azon szándékát, amely szerint a város továbbra is vállalja az intézmények működtetésének kötelezettségét.

Nagy László (MSZP)

Az államosítás a Fidesz államhatalmi rendszerének totális kiépítését szolgálja. A köznevelési törvény, a szakképzésről szóló törvény, és az ezekhez kötődő változások számos ponton új helyzetet teremtenek a közoktatásban. Ezek sok esetben további bizonytalanságot okoznak fenntartói és szakmai területen egyaránt. A jelenlegi döntés Nyíregyháza hagyományosan erős és magas színvonalú oktatásának megőrzéséhez elengedhetetlen, azt azonban látni kell, hogy az új struktúra sok kérdőjellel terhelt.

Vass Zoltán (Jobbik)

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nyíregyházi frakciója mindig is fontosnak tartotta, hogy Nyíregyháza maga dönthessen a város köznevelési intézményeinek működtetéséről. Úgy gondoljuk, hogy a budapesti vízfejnek nincs megfelelő rálátása a helyi dolgokra, és az esetleges problémákat sem lehet kezelni csupán statisztikai adatok alapján, a bársonyszékből irányítva. Egy óriási probléma van: az önkormányzatok állami támogatása tovább csökken. Így még nehezebb lesz előteremteni a fenntartáshoz szükséges pénzt.

A költségtakarékos intézkedések hatása

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Nyíregyháza új vezetése szembenézett a valósággal és felvállalta az oktatási intézményrendszer átalakítását. A dologi kiadások racionalizálása mellett át kellett tekinteni az alkalmazotti létszámokat és olyan lépéseket tenni, amelyek a lehető legkevesebb érdeksérelemmel jártak. Az oktató-nevelő munkában mindenek- felett a gyermekek érdekeinek kell érvényesülnie. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Sikerült biztosítanunk a magas színvonalú oktatást, úgy hogy 2013. évre ezen a területen több, mint 700 millió forint megtakarítás várható.

Nagy László (MSZP)

A feladat-finanszírozási rendszer bevezetésének ötlete egy uniformizált, más megyékben és városokban már alkalmazott egységes rendszerre épült. És pontosan ez jelenti az embertelenségét és nehézkes, több esetben az oktatást megnehezítő körülmények kialakulását. Ha valamire nem lehet pénzt költeni, megtakarítást eredményez. Egyszerű a képlet. Azt azonban mégiscsak el kellene kerülni, hogy alapvető, az oktatás körülményeit segítő eszközöket a szülők és pedagógusok saját maguknak biztosítsanak

Vass Zoltán (Jobbik)

„A statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja.” Ez a helyzet a beszámolóval kapcsolatban is. A pénzügyi statisztikák alapján megtakarításokkal járt városunk oktatási intézményeinek nagyszabású átalakítása, ami magával vonta több mint 250 álláshely megszűnését. Viszont azt nem látjuk, hogy ez milyen plusz terheket rótt és róhat a jövőben a családokra, az utcára kerülőkre, valamint hogy az oktatás színvonalát ez mennyivel növelte, vagy csökkentette.

Örökösföld komplex rehabilitációja

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Egy olyan projektötlet benyújtásáról van szó, amit nem hagyhattunk ki. Az önkormányzatnak minden olyan pályázati lehetőséget meg kell ragadni, amely a város fejlődését segíti. A projekt 100 százalékos támogatottságú, ezért arra lehet számítani, hogy nagyon sokan élnek majd a pályázati lehetőséggel. Ha sikerül elnyerni, akkor Örökösföldön megújulhatnak egyes középületek, és közterületek.

Nagy László (MSZP)

Örökösföld felújítását az előző önkormányzat elkezdte, a folytatáshoz a tervek rendelkezésre állnak. A jelenlegi előterjesztésben foglalt elképzelés komplex jelzője olyan túlzás, amely félrevezeti mindazokat, akik ez alapján többet várnak. A merjünk nagyot álmodni helyett a merjünk nagyot mondani igaz erre a fejlesztésre. A Fazekas János tér 5/6-ának parkosításával, a Móra Ferenc iskola felújításának folytatásával, a panelprogram felélesztésével lenne igaz a cím. Ezek nélkül Örökösföld komplex felújításáról beszélni eltúlzott.

Vass Zoltán (Jobbik)

A Jósaváros és az Érkerti lakótelep felújítása után talán megkezdődhet az örökösföldi lakótelep felújítása is. A pályázati forrás igen szűkös, mindössze 500 millió forint, ennek a felét el is vinné Nyíregyháza. Ezért igen bátor cselekedet belevágni a dologba. De bátraké a szerencse! A Jobbik teljes mértékbe támogatja a lakótelep fejlesztését, élhetőbbé tételét. Külön üdvözöljük azokat a pályázati elemeket, amelyek megvalósításával környezetbarát energia-termelő megoldásokat lehet alkalmazni. Ideje, hogy Nyíregyháza is a jövő útjára lépjen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában