Helyi közélet

2012.09.25. 09:40

Több fontos közlekedési csomópont biztonságosabbá tétele is várat magára

Debrecen - Az eredeti tervek szerint 2012-ben elkészült volna a körforgalom a Gizella – Diószegi út – Borzán Gáspár utca kereszteződésben, nagyjából az Egyetem tér átalakításával egyidőben. Áprilisban ezt írtuk: „várhatóan húsvét után írják ki a közbeszerzési eljárást, s ha az problémamentesen zárul, akkor akár nyár végére készen is lehet az új körforgalom.” Az Egyetem téren a munkák javában zajlanak, a fenti kereszteződésben azonban még el sem kezdődtek.

Debrecen - Az eredeti tervek szerint 2012-ben elkészült volna a körforgalom a Gizella – Diószegi út – Borzán Gáspár utca kereszteződésben, nagyjából az Egyetem tér átalakításával egyidőben. Áprilisban ezt írtuk: „várhatóan húsvét után írják ki a közbeszerzési eljárást, s ha az problémamentesen zárul, akkor akár nyár végére készen is lehet az új körforgalom.” Az Egyetem téren a munkák javában zajlanak, a fenti kereszteződésben azonban még el sem kezdődtek.– A két helyszín tekintetében a különböző jogi helyzet megoldása miatt van különbség a kivitelezések indítása között. A Gizella-Diószegi csomópontban a tervezett munkák megkezdése előtt több problémát kell megoldani, mint az Egyetem tériben. A csomópont átépítése az önkormányzati tulajdonon kívül érinti az átmenő országos közutat is, így jogszabályi előírás alapján, építtetőként konzorciumi szerződést kellett kötni a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ által kijelölt Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-vel – tudtuk meg Pajna Zoltán alpolgármestertől. – Minden, a megvalósítás során érintett ügyben egyeztetési kötelezettségünk van, vagyis a NIF Zrt.-nek is jóvá kell hagyni a döntéseket. Legutóbb a kivitelezés műszaki ellenőrzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás során történt meg a jóváhagyásuk. Sajnos, késlekedéseik miatt nem tudtuk időben megkötni a szükséges megállapodásokat, ezért nem rajtunk múlt, hogy a kivitelezés a terveinknek megfelelően nem kezdődhetett meg már a nyár végén. Erre a munkára vonatkozóan a szerződés várhatóan október első hetében köthető meg a jogszabályi előírások (például szerződéskötési moratórium) figyelembe vételével. Jelenlegi információink szerint a kivitelezés ezt követően, a munkaterület átadásával indulhat, hiszen a kivitelező már kiválasztásra került – tudatta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a jelenlegi állapot szerint a kivitelezés befejezési határideje 2013. április 30.

(A NIF Zrt.-től is tájékoztatást kértünk, amint meglesz a válasz, közöljük.)

Tervek vannak, építés később

Égetően fontos lenne a Balmazújvárosi út – Füredi út – Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca átépítése (erről 2011. februárban döntött a közgyűlés). A csomópont építési engedélyezési tervének elkészítését és az engedélyeztetést, valamint a kivitelezési munkák támogatását vállalta a debreceni önkormányzat. Az építési engedélyezési eljárás elhúzódott, mivel a Füredi úthoz való csatlakozás szélesítése magántulajdonban álló ingatlant is érint, és a megállapodás még nem jött létre – tájékoztatott Pajna Zoltán alpolgármester.

– A jelenleg is folytatott egyeztetés eredményeként, a megállapodást követően kiadhatóvá válik az építési engedély. Ezután a megvalósítás a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK) feladata lesz, melyre vonatkozóan háromoldalú megállapodást kell kötni a KKK, Magyar Közút Nonprofit Zrt és Debrecen önkormányzata között. Ha minden feltétel adott lesz még ebben az évben, akkor a jövő évi költségvetésbe betervezhetjük a költségeket is. A megvalósítás pontos idejéről most még nincs információnk.

HBN

 

Jobbra sáv

A Böszörményi út – Füredi út kereszteződésben a Pesti utca felől érkező autók számára egy jobbra lekanyarodó sáv tervezésének és létesítésének támogatásáról is döntött az önkormányzat, a konkrét megvalósítást azonban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végzi. Az alpolgármester információi szerint a tervezésre kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult ez év tavaszán, az új eljárás pedig még nem indult el. (További információt kértünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában