Helyi közélet

2012.10.31. 19:02

Csalással vádolják egymást

Tiszavasvári - A versengő pártok aktivistái egymásról gyűjtöttek „terhelő bizonyítékokat” a választások napján Tiszavasváriban.

Tiszavasvári - A versengő pártok aktivistái egymásról gyűjtöttek „terhelő bizonyítékokat” a választások napján Tiszavasváriban.– „Tovább a tisztesség útján!” Ez volt a kampányom jelmondata, ami a választás napján történt feltételezett visszaélések fényében újabb megerősítést nyert – mondta el dr. Fülöp Erik, a város régi-új polgármestere.

Hangsúlyozta: bár a jobbikos jelöltek fölényes győzelmet arattak vasárnap azokban a kerületekben, ahol szervezett szállításokkal és egyéb ösztönzőkkel a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület nem befolyásolta, torzította a választások végeredményét, a választások és a közélet tisztaságának megóvása érdekében megtették a büntetőfeljelentést a Tiszavasvári Rendőrkapitányságon.

– Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, a Jobbik országos alelnöke fénykép- és videofelvételeket adott át a rendőrségnek. Ezeken 15 autó(s) szerepel, akik a könnyen befolyásolható és ösztönözhető, többségében cigány származású helyi szavazópolgárokat az urnákhoz kísérték.

Nem csak a Jobbik, más jelölőszervezetek is megerősítették a választási csalás gyanúját. Kötelességünknek éreztük, hogy a tisztességes, tiszta küzdelem okán a két szavazókörzet eredményeinek megsemmisítését kérjük a választási bizottságtól, ami meg is történt – tette hozzá Fülöp Erik.

„A TKE nem tettes, hanem áldozat!”

Kovács Tibor, a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület elnöke szerint a Jobbik és az MSZP alkalmi koalíciót kötött egymással, céljuk a tisztességes eszközökkel győzni akaró TKE jelöltjeinek lejáratása volt. – A három feljelentő alaptalanul vádaskodik, mert nem tud belenyugdoni abba, hogy két választókerületben a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület jelöltje kapott több szavazatot. Választópolgárok szállítása helyett mintegy 20-30 jobbikos autós mozgását követtük nyomon a választások napján Tiszavasváriban, akik megfélemlítették a lakosság egy részét, és elkövették azt, amivel minket vádolnak!

Ráduly Zsolt, a TKE polgármester-jelöltje így nyilatkozott: – A lelkiismeretünk továbbra is tiszta, a Jobbik módszere ugyanakkor a legsötétebb 20. századi politikai időkre emlékeztet. A területi választási bizottság egyértelműen kimondta, hogy nem követtünk el semmilyen jogsértést. A jövőben is tenni kívánunk azért, hogy Tiszavasvári minden ember számára élhető és szerethető város legyen.

Nem lesz ismételt szavazás

A megyei területi választási bizottság szerdai döntése értelmében nem állapítható meg kampánycsendsértés a vasárnapi tiszavasvári időközi választáson, így a két kifogásolt választókerületben a vasárnapi eredmények a véglegesek.

A területi választási iroda vezetője, Fazekas János elmondta: a helyi választási bizottság (hvb) hétfői ülésén szervezett szállításra hivatkozva megsemmisítette az 1-es és a 8-as választókerület végeredményét és új választás kiírásáról határozott. A hvb által hozott határozatok ellen fellebbezéssel élt a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület, a szervezet jogorvoslati kérelmét pedig megalapozottnak ítélte a területi választási bizottság, tehát a két választókerületben nem kell megismételni a szavazást. A határozat nem jogerős.

KM-PA, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában