Helyi közélet

2012.10.01. 15:44

„Az idei esztendő a bizonytalanság éve”

Nyíregyháza - Borsik János szerint a kormány késlekedésével bizonytalanságban tartja a munkavállalókat.

Nyíregyháza - Borsik János szerint a kormány késlekedésével bizonytalanságban tartja a munkavállalókat.Érdekképviseleti fórumot tartott a megyeszékhelyen hétfő délután Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

– 2012 a bizonytalanság éve a munkavállalók számára. A gazdasági visszaesés, a magas infláció (a legutóbbi adatok alapján 6 százalék körüli), a csökkenő reálbérek és az új Munka Törvénykönyv kereseteket csökkentő szabályi mind-mind a munkavállalók és családjaik életszínvonalának visszaesését okozzák, növelve bizonytalanságukat és kiszolgáltatottságukat a munkaerőpiacon – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

– A kormány nem tartja be saját vállalását, amely szerint ez év június 30-ig kidolgozza a korkedvezményes nyugdíjak új rendszerét. Emellett a saját határozatát is semmibe veszi, ami roppant furcsa egy demokratikus jogállamnak feltételezett országban.

A szakszervezeti szövetség követeli, hogy a kormány a kilenc munkáltatói érdekképviselettel és a hat konföderációval nyílt, ellenőrizhető szakmai tárgyalásokat folytasson saját javaslatáról.

Szóba került a Munka Törvénykönyve is. Ezzel kapcsolatban Borsik János megjegyezte:

– A Munka Törvénykönyve előnyös a munkáltatóknak és hátrányos a munkavállalóknak. lőnyös a munkáltatóknak, mert a munkáltatók erőpozíciójának törvényi segítséget ad. Csökkenti a kereseteket egyebek között azért, mert egyes juttatások esetében a jóval alacsonyabb mértékű távolléti díjat vezeti be az átlagkereset helyett, és lehetőséget ad a pótlékok beolvasztására az alapbérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában