Helyi közélet

2012.11.30. 17:33

Aktív élet a kilencvenedik év után is

Tiszalök - Tiszalökön sokan ismerik a nagyra becsült Görbedi Miklóst, aki a napokban töltötte be a 90. évét. Mozgalmas életútját a teljesség igényével lehetetlen most bemutatni. Élete és munkássága mindig Szabolcs-Szatmár- Bereg megyéhez fűződött. Tősgyökeres tiszalöki családból származik, vasútdinasztia sarja.

Tiszalök - Tiszalökön sokan ismerik a nagyra becsült Görbedi Miklóst, aki a napokban töltötte be a 90. évét. Mozgalmas életútját a teljesség igényével lehetetlen most bemutatni. Élete és munkássága mindig Szabolcs-Szatmár- Bereg megyéhez fűződött. Tősgyökeres tiszalöki családból származik, vasútdinasztia sarja.A folyton kutató, alkotó tanárember, aki a történettudomány értője és művelője is, sosem ült nyugodtan a babérjain. Egyre komolyabb szakmai kihívásoknak kellett megfelelnie az oktatás és népművelés területén, ezért folyamatosan képezte magát. Élen járt az ifjúsági mozgalom, a tábori élet, a kollégiumi hálózat fejlesztésében is. Tanított, volt iskolaigazgató, kultúrházvezető, magyar – történelem szakos felügyelőként segítette a megye pedagógusainak munkáját.

Hatvan évesen súlyos agyvérzés következtében fél oldala lebénult. Elszánt élni akarását jelzi, hogy 30 évvel később megírta Az én XX. századom című könyv anyagát, melyet a családjának, barátainak, kortársainak és az utókornak szánt. Végtelenül tanulságos olvasmány mindenki számára, mertnem csak egy színes egyéniség szakmai helytállása tárulkozik fel benne, hanem az embert próbáló történelmi időszak nagy ideológiájának „tündöklése és bukása”, társadalmi, gazdasági, kulturális törekvései, viszonyai, sikerei, és kudarcai összegződésének tükre .

A 91. évébe lépett szépkorú, 9 dédunokával büszkélkedő Miklós bácsi most sem adta át magát a tétlenségnek. Továbbra sem pihen a tolla sem. Több munkája látott már napvilágot az otthon falai között is, ugyanis Tiszaújvárosban a református egyház idősek otthonának lakója. Szorgalmasan írja az otthon krónikáját, sőt a mindennapos torna vezetője is, az ünnepségek szónoka és még sok más teendőt lát el. Mindezt úgy, hogy Anikó lánya és családjának közelében, szeretetében él.

Húri Valéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában