Helyi közélet

2012.11.20. 14:19

Az állam jobb szolgáltatást kíván nyújtani

Budapest - Sajtókonferenciát tartottak a területi közigazgatás reformjával összefüggő változásokról.

Budapest - Sajtókonferenciát tartottak a területi közigazgatás reformjával összefüggő változásokról.A polgárok szolgálata a legfontosabb cél, amelynek alávetjük a közigazgatási rendszer átalakításának valamennyi elemét – jelentette ki dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azon az országos sajtókonferencián, amelyet kedden tartottak Budapesten.

A rendezvény a területi közigazgatás reformjával összefüggő, 2013. január 1-től hatályba lépő lényeges változások megvitatására teremtett lehetőséget. Olyan részletkérdéseket érintettek az előadók és a kérdezők, mint a 30 év után újra megalakuló járási hivatalok a megyei, fővárosi kormányhivatalokon belül, 175 járáshivatal megalakulása vidéken.

A sajtókonferencia második felében régiók szerinti szekciókban folytatódott az egyeztetés. Az Észak-Alföldi Régió szekció ülésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető dr. Vinnai Győző kormánymegbízott ismertette a nagy lélek- és településszámú megye közigazgatási átszervezéséből adódó feladatokat. Kitért a 13 járás kialakítására, és a további 9 járási kirendeltség kijelölésére.

Félúton a közigazgatási reformfolyamatban

Történelmi léptékű átalakítás – így jellemezte a területi közigazgatás megkezdett reformját dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára a Budapesten kedden rendezett sajtókonferencián.

Mint kifejtette: minden jó kapcsolat a bizalmon alapszik – nincs ez másképpen ez az állam és az állampolgár viszonylatában sem. Akkor lesz jó ez a kapcsolat, ha állampolgárként bízhatunk abban, hogy az adóforintjainkból működő állam gyorsan, hatékonyan, érdekeinkre tekintettel intézi ügyeinket. Ezt az egyablakos ügyintézés bevezetésével tervezik megvalósítani, és ebben a folyamatban félúton tartanak.

Először 2010-ben létrehozták a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokat, 2011-ben a területi közigazgatásban működő 33 szakigazgatási szervből 14-et a közigazgatási hivatalokhoz kapcsoltak, s jöttek létre így a fővárosi és megyei kormányhivatalok, élükön a miniszterelnök által kinevezett kormánymegbízottakkal. Ugyancsak 2011-ben az ország 29 pontján megnyíltak a kormányablakok. A következő nagy mérföldkő 2013. január 1. lesz: létrejönnek a járások, s ezzel a szervezetrendszer készen áll majd a kormányablakok országos rendszerének kialakítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában