Helyi közélet

2012.12.12. 16:00

Kormányzói látogatás Mátészalkán

Mátészalka - A Rotary International, azaz a Nemzetközi Rotary Klub hálózat magyarországi klubjai hat év óta önálló körzetet alkotnak.

Mátészalka - A Rotary International, azaz a Nemzetközi Rotary Klub hálózat magyarországi klubjai hat év óta önálló körzetet alkotnak.Az 1911.-es District ez évi kormányzója Dr Ungvári Zsigmond a Mátészalkai Rotary Club alapító elnöke. A kormányzó végig látogatja az ország mind a negyvenöt klubját. Tájékozódik a klubok tevékenységéről, nemzetközi kapcsolataikról és tanácsokat ad a világelnök és más vezetők útmutatásai alapján. A napokban érkezett el a mátészalkaiakhoz. Az Inkubátor Házban megrendezett Márton napi liba vacsora keretében köszöntötte klubtársait és az Inner Wheel, vagyis a női klub tagjait.

A kormányzót Tóth Imre a helyi klub soros elnöke köszöntötte. A találkozón jelen volt Kiss Sándor alkormányzó a Debreceni RC tagja.

Különös módon működik a nemzetközi klubhálózat, minden évben lecserélik az összes klub vezetőségét a klubelnököktől a világelnökig, a klubtitkároktól a kormányzókig, alkormányzókig. És mégis működik minden klub. Minden területnek külön felelőse van, természetesen ők is váltják egymást. A Rotary International sok milliárd dollárral segíti a polióma vírus, a gyermekbénulást okozó vírus elleni világméretű küzdelmet. A klubtagok minden héten találkoznak, megbeszélik vállalt és kötelező faladataikat. A szalkaiak napja a kedd. Az elnök kalapácsával megkondítja a “meeting” kezdetén és végén a rotaris harangot. A rotarisok jelszava “szolgálat az önérdek felett”. A tagok hivatásuk magasan képzett képviselői. A klubok tagjai minden héten találkoznak és szervezik elsősorban karitatív munkájukat. A szalkai klub húsz éves működése során kivívta, mind a hazai, mind a nemzetközi klubok elismerését. Partner klubja az USA Tennesse államából az RC Knoxwille.

A két klub együttműködése során számtalan projekt keretében segítette a szalkai általános és közép iskolákat, a művészeti iskolát, a gyermekvárost. Játszótereket, kosárlabda pályát építettek.

A klubok egyik látványos tevékenysége a nemzetközi diákcsere, melynek keretében jelentős számú mátészalkai és környékbeli középiskolás tanult a tengeren túl Japántól az USA-ig, egy tanéven keresztül, és fogadtak a küldő családok cserediákot Ausztráliától Brazíliáig.

Erdélyi Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában