Helyi közélet

2012.12.02. 12:34

Vendégsorok: Azok a méterek

Mégiscsak igaz hát, hogy evés közben jön meg az étvágy? A kérdés nekünk csak eszünkbe jutott, az alapanyagot magasabb szintről, a parlamentből szállították azáltal, hogy jövő január elsejétől a közműszolgáltatásoktól 30 milliárdnak a duplája is befolyhat a költségvetésbe évente. Angyal Sándor jegyzete

Mégiscsak igaz hát, hogy evés közben jön meg az étvágy? A kérdés nekünk csak eszünkbe jutott, az alapanyagot magasabb szintről, a parlamentből szállították azáltal, hogy jövő január elsejétől a közműszolgáltatásoktól 30 milliárdnak a duplája is befolyhat a költségvetésbe évente. Angyal Sándor jegyzeteNincs mese, nincs kibúvó, jövőre le kell perkálnia a magyar nemzet honfiújának és honleányának a víz-,a csatorna-, a gáz-, a villany, a telefon minden méteréért a forintokat, mert ugye az államadósság, bizony főként a korábbi kormányok sara.

Persze ezen nekem egy cseppet sincs kedvem viccelni, hiszen a korábbi években megettük az aranytojást tojó tyúkot, s amennyire csak lehetett, akár hitelek árán is, változatlanul jól akartunk létezni. Mint a napokban kiderült, a közművek méteréért 125 forintot kell fizetni. Igaz, némileg megzavarja gondolatomat, hogy eddig is voltak olyan cégek, amelyeknek tilos volt nyereséget termelniük a fogyasztók kímélése érdekében, de hol van már a tavalyi, hamarosan jön az új hó.

Néhány naiv és butácska kérdés azért csak mocorog bennünk. Hazánkban nincs megbízható távolságadat, pontos statisztikai kimutatás ezekről a vezetékekről, akkor pedig hogyan lehetséges kivetni majd a lakókra az adót? Merthogy kivetik, az tuti. Eszembe jutnak a városunktól távolabb eső tanyatelepülések: ott most vajon mennyi métert számolnak el az egymástól száz-kétszáz méterre eső lakóknak?

Sokhelyütt a telefon mellett vezetékes víz és lefektetett gázcső is van, a villanyról nem is beszélve. Állítólag amíg a sűrűn lakott Budapesten egy méternyi díjra lakásonként 5-5 forint jut, addig ez a szám a ritkán lakott vidéki településeken elérheti az 50-50 forintot, mint ahogy még a nem végleges adatokból hírlik. S történik mindez kérem tisztelettel a vidék felzárkóztatására, amit még a EU sem ellenez. Azután mit mondjanak minderre azok, akik egyes kisebb új lakótelepeken maguk dobták össze a pénzt víz- és gázvezetékre, mert ők is szerettek volna este meleg vízben fürödni és csutkakóró helyett akkoriban még elfogadtató áron megszámolt gázzal fűteni. Még mit nem?

Hanem mindezeknél is homályosabb, hogy a házgyári vagy a nagyobb téglaépítésü lakásokban kik fogják colstokkal kezükben méterről méterre, centiről centire lemérni azt a rengeteg vezetéket? Hiszen aki kint lakik a Jósavárosban, ahhoz hosszabb drót, gázcső vezet, mint aki a belvárosban dőzsöl, illetve attól függ, mely irányba kezdik a mérést. Vagy például egy lépcsőházban mit szól majd a földszinten élő, ha neki is annyit kell fizetni, mint haragosának a hetediken. Bizonyára valakik erre is találnak majd méltányos megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában