Helyi közélet

2013.01.07. 13:42

Katasztrófavédelmi őrsöt adtak át Baktalórántházán

Baktalórántháza - A rendőrség, és a mentőszolgálat is magas szinten képviselte magát azon a rendezvényen, aminek keretében hétfő délelőtt Baktalórántházán Katasztrófavédelmi őrsöt adott át dr. Bakondi György altábornagy, az OKF főigazgatója.

Baktalórántháza - A rendőrség, és a mentőszolgálat is magas szinten képviselte magát azon a rendezvényen, aminek keretében hétfő délelőtt Baktalórántházán Katasztrófavédelmi őrsöt adott át dr. Bakondi György altábornagy, az OKF főigazgatója.Az egy éve elkezdett egységes állami Katasztrófavédelem kialakításának újabb fejezetéhez érkezve idén az őrsök kialakítása és felszerelése van tervben. A cél, az erős, egyben átlátható és felelős állami működés a katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerében.

A rendezvényen a felsorakozott 15 tagú személyzet parancsnoka Kovács Miklós adott jelentést, majd a főigazgató úr beszélt a vendégekhez. - Nem csak tűzvédelem, hanem műszaki mentés, és hatósági feladatai is része a hivatásnak, lehetőség szerint a veszélyhelyzetek megelőzésének céljával. A helyi védelmi bizottságokban a lakosságvédelem elősegítése a cél, valamint a polgári védelmi erők felkészítése és szakmai irányítása. 471 négyzetkilométer, 32 ezer ember, 19 település tartozik abba a körzetbe, amit az őrs tagjai védeni fognak.

Ezt követően a járási hivatalvezető, és a helyi védelmi bizottság vezetője Kiss Béla szólt a résztvevőkhöz, ezután Csepely Zsigmond tü. ezredes OKF megyei igazgatója adott át emléklapot a település első emberének Nagy Lajosnak. Végül a főigazgató úr egyenként kezet fogott a legénységgel, és pár szóban érdeklődött eddigi pályafutásukról. Zárásként a vendégek megtekintették a laktanyát, és az eszközöket. Délben a főigazgató úr Fehérgyarmaton adott át katasztrófavédelmi őrsöt.

A Baktalórántházi őrs a Nyírbátori, a Fehérgyarmati őrs pedig a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó parancsokság alá tartozik. A tervezet szerint a fehérgyarmati őrs napi 4 fővel 67 település védelmét látja el, működési területe 1062 négyzetkilométer, ahol 48587 állampolgárt védenek.

A katasztrófavédelmi őrs a hivatásos tűzoltó parancsnokságok tűzoltási és műszaki mentési feladatainak ellátására jött létre, de a tűzoltó parancsnokságoktól való távolság miatt az őrsök vannak közelebb a korábbi „fehér foltokhoz”, ahová a hivatásos tűzoltók nem érhettek ki megszabott időn belül. Az őrsök nem önálló parancsnokságok, de beavatkozásra alkalmas erőt képviselnek, így hamarabb kezdhetik meg a beavatkozást, ami a lakosság védelmét megnyugtatóan erősíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában