Helyi közélet

2013.01.02. 16:37

Záhonyi kollégisták óévi kötetei tíz külhoni iskolába

Záhony - Az elmúlt esztendőben tíz felvidéki és kárpátaljai magyar tanítási nyelvű iskolát segítettek könyvekkel a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Záhony - Az elmúlt esztendőben tíz felvidéki és kárpátaljai magyar tanítási nyelvű iskolát segítettek könyvekkel a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.A határvárosban először 1996-ban szerveztek könyvgyűjtést a határon túli testvériskolák megsegítésére. A helyi civil szervezetek, intézmények és a polgármesteri hivatal által összegyűjtött kiadványokat a testvérváros Csap középiskolájának és a szomszédos, Záhonnyal évszázadokon át egyfajta szimbiózisban együtt élő Tiszasalamon község alapfokú tanodájának adományozták. Azóta összesen 27 alkalommal szerveztek könyvgyűjtést és a karitatív akciók szervezője a Dr. Béres József József Kollégium lett, ahol évtizedek óta tanulnak kárpátaljai diákok.

2012-ben a diákotthon tanulói és tanárai öt ízben utaztak a határon túlra, ahol a Felvidéken Nagyszelmenc, Nagytárkány, Tiszacsernyő és Vaján, Kárpátalján pedig Beregdéda, Csonkapapi, Gát, Hetyen, Izsnyéte és Nagybégány magyar tannyelvű iskolája volt az úti cél. A használt tankönyvek, szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, folyóiratok mellett multimédiás anyagok és több kiadó támogatásának köszönhetően új könyvek is az adományok részét képezték.

A záhonyi intézményben folyamatossá vált a könyvek gyűjtése és kedvező esetben az év első felében a felvidéki Battyán és Boly, valamint a kárpátaljai Harangláb és Mezőkaszony iskolája részesülhet az újabb adományokból.

Ágij Adrienn - Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában