Helyi közélet

2013.09.17. 07:51

Hepatitis a megyében

Kocsord, Ópályi – Szó sincs járványról, egyetlen család öt tagja betegedett meg Hepatitis A vírustól – válaszolta arra a kérdésünkre dr. Barkaszi Sándor, Kocsord polgármestere és egyben háziorvosa is, igaz-­e, hogy hepatitiszjárvány van a településen.

Kocsord, Ópályi – Szó sincs járványról, egyetlen család öt tagja betegedett meg Hepatitis A vírustól – válaszolta arra a kérdésünkre dr. Barkaszi Sándor, Kocsord polgármestere és egyben háziorvosa is, igaz-­e, hogy hepatitiszjárvány van a településen.– Megtettük a szükséges intézkedéseket, megtörtént az óvoda és iskola fertőtlenítése, nagyon szigorúan vesszük, hogy hipós vízben rendszeresen kezet mossanak a gyerekek és a család környezetében élők, valamint fertőtlenítőszert is osztottunk, hogy az otthonaikban elvégezzék a takarítást. Eddig 67 ember kapott oltást – sorolta Barkaszi Sándor, aki hozzátette: a Hepatitis A enyhe lefolyású fertőzés, maradványtünetek nélkül gyógyul. Kiderült, nemcsak Kocsordon, hanem Ópályiban is találtak Hepatitis A vírussal fertőzött személyt. – Nem súlyos a helyzet, nálunk is egy családtól indult a fertőzés, de megtettünk minden szükséges óvintézkedést, hogy az esetleges terjedését megállítsuk – tudtuk meg dr. Guti Éva házi gyermekorvostól. – A településen hétfőn harminchárman kapták meg a védőoltást.

Nem küszöbölhető ki teljesen a fertőzés

Dr. Guti Éva, ópályi házi gyermekorvos elmondta: 15 év alatt ez a harmadik ilyen eset a településen, sajnos teljesen kiküszöbölni nem lehet. – Az iskolában és az óvodában is megtörtént a fertőtlenítés, a gyerekek kézmosására fokozott figyelmet fordítanak, így nem számítunk arra, hogy több betegünk lesz.

Szervezik a védőoltásokat

A Hepatitis-A vírus a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy székletével terjed, azaz, ha valaki vécézés után nem mos kezet, terjesztheti kézfogással, vagy akkor is, ha piszkos kézzel megfog tárgyakat, élelmiszereket. Leggyakrabban a rossz szociális körülmények között élők köréből indul, lappangási ideje 28–30 nap. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása, ezen belül a legfontosabb a kézmosás.


"A fertőző májgyulladás (hepatitis A fertőzés) a világon mindenhol előfordul"

Dr. Magyar Veronika


Amennyiben a megbetegedések halmozódása előfordul, akkor járási hivatalok Járási Népegészségügyi Intézetei végzik a betegek járványügyi kivizsgálását, és a megbetegedettek környezetében a betegség továbbterjedésének megelőzése céljából szervezik meg a védőoltásokat – tudtuk meg a megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől.

Dr. Magyar Veronika megyei tisztifőorvos megjegyezte: a háziorvosi szolgálat feladata a lakosság egészségi állapotának folyamatos figyelemmel kísérése és a megfelelő egészségügyi ellátás biztosítása. Az oktatási intézmények a népegészségügyi hatóság szakmai útmutatása, irányítása szerint teszik meg a szükséges intézkedéseket.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában