Helyi közélet

2013.10.24. 10:55

Féltik gyermekeiket a sonkádi szülők

Sonkád - Az önkormányzati busz helyett immár helyközi Volán járatok szállítják a sonkádi diákokat Kölcsére.

Sonkád - Az önkormányzati busz helyett immár helyközi Volán járatok szállítják a sonkádi diákokat Kölcsére. – Kérjük, segítsenek a sonkádi gyermekeknek, hogy biztonságosan járhassanak iskolába! Nincs az a sonkádi édesanya vagy édesapa, aki nap mint nap idegekkel bírná a gyermekek utaztatásával járó balesetveszélyt. Aggódunk és félünk, hogy vajon beérnek-e reggel a kölcsei iskolába, vagy egyáltalán hazajönnek-e épségben.

Nem kívánom senkinek sem azt a gyomorgörcsöt, amit átélünk nap mint nap – kereste meg a sonkádi szülők nevében szerkesztőségünket Mercz Jánosné. – A korábbi években a sonkádi önkormányzat autóbusza szállította át gyermekeinket a kölcsei általános iskolába, azonban szeptembertől a Volán viszi a tanulókat – vázolta fel a problémát az édesanya, aki három gyermeket nevel. Közülük ketten még átjárnak a Kölcsén lévő oktatási intézménybe, így jól ismeri az aggodalomra okot adó helyzetet.

Nagy a balesetveszély

– Az önkormányzati busz bejárta az egész települést, s a diákokat bevitte egészen a kölcsei iskola udvarára. Most reggelente Sonkádon a főút mellett várják a diákok a Volán-buszt. Nagy a kamionforgalom, nagy a balesetveszély. Kértük a Volán és a tankerület vezetőit, hogy személyesen győződjenek meg az áldatlan helyzetről, de nem jött hozzánk senki sem. Azt szeretnénk, ha ismét az önkormányzati busz szállítaná a gyermekeket, mert akkor éreznénk igazán biztonságban őket – foglalta össze a szülők célját Mercz Jánosné.

A problémával kapcsolatban megkerestük Kálnoki Attilát, a Fehérgyarmati Tankerület igazgatóját: – A tankerület minden településsel kapcsolatban ajánlatot kért a Szabolcs Volán Közlekedési Zrt.-től, s ahol a cég tudott ajánlatot adni, ott megkötöttük a szerződést. Ez alapján a gyermekek részére a tankerület biztosítja a diákbérletet. Havonta a Volán Zrt. által történő szállítás a Kölcsey Ferenc Általános Iskola esetében 71 995Ft-ba, ez az összeg a sonkádi és a fülesdi tanulók diákbérletének az ára.

– A megelőző tanévben a sonkádi önkormányzatnak átlagosan 350 ezer Ft-ot fizettünk a gyermekszállításért. Ez éves szinten több mint 2,5 millió forint megtakarítást jelent. A balesetveszély elkerülése érdekében a gyermekeket pedagógusok várják a buszmegállónál, illetve kísérik a buszmegállóhoz. A szülők kéréseit továbbítottuk a Volán Zrt. munkatársainak. A szülők által felvetett problémák megoldása – melyek közül legfontosabb egy új buszváró létesítése a polgármesteri hivatalnál, jelenleg is folyamatban van. Legutóbbi információnk szerint az önkormányzat is partner a probléma megoldásában – tette hozzá Kálnoki Attila.

Utazás bármelyik járattal

Dr. Huba Péter, a Szabolcs Volán Zrt. személyforgalmi igazgatója és Kató József közszolgáltatási irodavezető a következő tájékoztatást adta: A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ augusztusban ajánlatot kért a megye több településéről a körzeti iskolába utazó tanulók szállítására. Ezek között volt a Sonkádról Kölcsére utazó gyerekek szállítása is. Bemutattuk, hogy menetrend szerinti járatokkal hogyan tudnak a tanulók Sonkádról Kölcsére utazni, majd délután hazautazni. A KLIK az ajánlatot elfogadta. A tanulók az érvényes bérletükkel bármelyik járatot igénybe vehetik. Az iskolai napokon Sonkádon a hídfőtől 7.32 és 7.40 órakor Kölcse felé, míg visszafelé a 14.23, 15.03, 16.08, 16.36 órakor Sonkád felé induló járatok szolgálják a tanulók iskolába járását és hazautazását.

Nem érkezett kérelem

Bandics Zsigmond, Sonkád polgármestere: – Sem szóban, sem írásban semmiféle kérelemmel nem keresték meg az önkormányzatot egy új buszváró ügyében, aminek a megépítése a számunkra pluszköltséget jelentene. Egyébként a polgármesteri hivatalban van egy fűtött helyiség, ahol esős, szeles, havas időjárás esetén várakozhatnak a gyermekek.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában