Helyi közélet

2013.11.27. 18:17

Jótékonysági képaukció az 50. éves vajai múzeum támogatására

Vaja, 2013. november 27., szerda (MTI) - Jótékonysági képaukciót rendeznek a létrehozásának 50. évfordulóját 2014-ben ünneplő vajai Vay Ádám Múzeum jubileumi rendezvénysorozatának támogatására.

Vaja, 2013. november 27., szerda (MTI) - Jótékonysági képaukciót rendeznek a létrehozásának 50. évfordulóját 2014-ben ünneplő vajai Vay Ádám Múzeum jubileumi rendezvénysorozatának támogatására.

A 13 képzőművész által felajánlott negyven alkotást szerdától december 5-ig lehet megtekinteni a nyíregyházi Centrál Hotelben.

Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó vajai intézmény megbízott vezetője a tárlat megnyitása alkalmából szerdán elmondta az MTI-nek: a képaukciót december 7-én 11.00 órától tartják majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros várkastélyában, amely a muzeális gyűjteménynek helyet ad.

Az árverésre 13 olyan képzőművész ajánlotta fel alkotását, aki rendszeres résztvevője a vajai múzeum által szervezett téli és nyári alkotótábornak. Köztük határon túli művészek is vannak, Hegedüs István a romániai Máramarosszigetről, valamint Tikosi Zoltán és Vassy Erzsébet Nagyváradról, illetve Kondrák Matyikó Margó Nagybányáról.

A többiek anyaországi alkotók: Buhály József, Péczeli Bauer Margit (Budapest), Dávid Beeri, Gonda Zoltán (Debrecen), Fodor Ilda, Madarassy György (Nyíregyháza), Pálfy István, Pálfy Julianna (Szigetszentmiklós) és Pócsai András (Tiszaderzs).

A jótékonysági képaukció bevételét a rendezők, Vaja város önkormányzata és a Vay Ádám Múzeum baráti köre a gyűjtemény fennállásának 50. évfordulója alkalmából tervezett jövő évi ünnepségek költségeire fordítják.

A vajai múzeum fél évszázada, 1964. október 4-én nyitotta meg kapuit. A múzeumalapítást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település II. Rákóczi Ferenchez kötődő történelmi múltja motiválta. A fejedelem, az 1703-1711. közötti szabadságharc vezére kétszer is járt Vaján, ahol udvari főkapitánya, Vay Ádám 1657. május 14-én született.

Az 1703-as első látogatása idején Vay Lászlóval tárgyalt arról, hogy a nemesség csatlakozzon a szabadságharchoz, amelynek zászlóit a Vajához közeli Tarpán, valamint a ma Ukrajnában található Beregszászon és Mezőváriban bontották ki a kurucok 1703. május 21-én. A szabadságharc utolsó évében, 1711-ben Pálfy János tábornokkal találkozott a vajai várkastélyban, s a lehetséges békekötésről egyeztettek, amelyet II. Rákóczi Ferenc visszautasított.

A Vay Ádám Múzeum eddigi működésének 50 éve alatt a Rákóczi-kutatás vidéki bázisává vált. Az intézmény jelentette meg a Folia Rákócziana elnevezésű sorozatot, amelyben forrásértékű dokumentumok kerülnek publikálásra a szabadságharc idejéről, az azzal kapcsolatos történésekről.

A vajai múzeumban szoborparkot, galériát is létrehoztak, ahol a Rákóczi-szabadságharc hőseiről készült alkotások láthatók.

A múzeumban 1965-től alkotóotthon is működik, télen és nyáron alkotótáborokat szerveznek a kortárs képzőművészeknek. A művészek által az évek során a múzeumnak ajándékozott alkotásokból ma már több mint 1100 művet számláló gyűjteménye van az intézménynek.

A képaukció bevételéből jövőre konferencián emlékeznek majd meg a múzeum fél évszázados tevékenységéről és emlékkönyvet is kiadnak Vaján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában