Helyi közélet

2014.01.29. 10:04

Munkazaj az áhítat helyett

Zajta - A mostani hideg nem zavarja a zajtai templom belső felújítási munkálatait.

Zajta - A mostani hideg nem zavarja a zajtai templom belső felújítási munkálatait.

Az eddigi enyhe télnek örülhettek mindazok, akik építkezéseken, házak felújításán dolgoztak, hiszen zavartalanul végezhették munkájukat. Az elmúlt hónapokban jól haladt a zajtai római katolikus templom felújítása is. Igaz, a munkálatok már 2010-ben elkezdődtek, de be kellett iktatni régészeti feltárást, s a megtalált középkori freskók feltárása is hátráltatta a felújítás menetét. Most már úgy tűnik, egyre közelebb kerülnek a szakemberek a munkálatok befejezéséhez.

– Kívülről 99 százalékban már elkészült a templom felújítása, a déli oldalon már csak az ablakokat kell majd berakni a helyükre. Leszűkültek az ablaknyílások, így annak megfelelően kell majd elkészíteni azokat. A mostani hideg nem zavarja a belső munkálatokat, a munkások fűtik ugyanis a légteret, kellemes idő van a templomhajóban – tájékoztatta szerkesztőségünket Huszti Róbert, a zajtai Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület elnöke. – A mennyezet készen van, most az oldalsó falakat vakolják, illetve az ülőfülkék konzoljain dolgoznak a szakemberek. Jelentkezett egy restaurátor, aki a freskókat felújítaná, most készíti a terveket a műemlékvédelmi hivatal számára. A falfestmények abból a pénzből újulnának meg, amit Balog Zoltán minisztertől felajánlásként kaptunk októberben, amikor személyesen látogatott el ide. A karzat alatt két oldaloltár lesz majd, az egyik a Jézus szíve oltár, a másik pedig a Szűz Mária oltár lesz. A bejárattal szemben pedig a monolitikus gránit oltár lesz látható.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. január 29-i számában és a kelet.hu-n olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában