Helyi közélet

2014.01.22. 12:57

Nincs béke a Szamos mentén

Cégénydányád, Gyügye, Hermánszeg, Szamossályi, Szamosújlak - Öt apró település nem tud megegyezni a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról.

Cégénydányád, Gyügye, Hermánszeg, Szamossályi, Szamosújlak - Öt apró település nem tud megegyezni a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról. Szócsatáktól hangosak a máskor oly csendes kis falvak a Szamos mentén. Lassan egy éve már, hogy lejárt a határidő, hiszen 2013. március 2-ig közös önkormányzati hivatalt kellett volna létrehozniuk, azonban nem találja a közös hangot, nem tud megegyezni Cégénydányád, Gyügye, Hermánszeg, Szamossályi, Szamosújlak képviselő-testülete. Ráadásul egymásra vannak utalva, hiszen ha csak négyen fognak össze, nincs még meg a törvényben előírt 2000 fős lélekszám egy közös hivatal létrehozásához, szükség van tehát mind az öt falu lakosságára.

Cégénydányád

A két legnagyobb lélekszámmal rendelkező településen, Szamossályiban (761 fő) és Cégénydányádon (661 fő) körjegyzőség működik, ezért ragaszkodik ahhoz mind a két önkormányzat, hogy a „gesztor” hivatal a saját településén legyen.

Gyügye

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja tavaly márciusban a közös önkormányzati hivatal létrehozásának határidejét április 1-jében jelölte meg, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kijelölés nem pótolja a közös önkormányzati hivatali megállapodást. Az öt település akkor sem tudott megegyezni, s nem született megállapodás a közös hivatalról.

Hermánszeg

Hiába adott ki a kormányhivatal törvényességi felhívást az önkormányzatok mulasztása miatt, továbbra sem volt egyetértés, ezért a kormányhivatal a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól kérte, hogy állapítsa meg az öt önkormányzat esetében a határozathozatali kötelezettség elmulasztását és határidő kitűzésével kötelezze az önkormányzatokat a határozat meghozatalára.

Szamossályi

Így is történt: a bíróság kötelezte az öt önkormányzatot, hogy megadott határidőn belül hozzák meg döntésüket. A még nem jogerős bírósági döntés végrehajtásának elősegítése érdekében a kormányhivatal összehívta az önkormányzatokat, azonban január 14-én a Hermánszegen megtartott együttes ülésen továbbra sem közeledtek az álláspontok.

Szamosújlak

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában