Helyi közélet

2014.03.23. 20:16

Évet zártak, évet nyitottak az ember- és természetbarátok

Nyírbogdány - A nyírbogdányi székhelyű Hova-Tesz Egyesület (Horgász,Vadász, Természetbarát Szolidaritási Egyesület) közgyűlésén Kántor László elnök büszkén terjesztette elő a vezetőség évértékelőjét - volt mire.

Nyírbogdány - A nyírbogdányi székhelyű Hova-Tesz Egyesület (Horgász,Vadász, Természetbarát Szolidaritási Egyesület) közgyűlésén Kántor László elnök büszkén terjesztette elő a vezetőség évértékelőjét - volt mire. A fiatal közösség baráti rendezvényein túl szemétmentesítési akciójuk során az utak mentéről 186 zsák oda nem való dolgot, szemetet gyűjtöttek össze, de 5 darab vadetetőt is készítettek és adományoztak vadásztársaságok számára. A mostani télre 39 madáretetőt készítettek óvodák, iskolák számára, de az előző idényben 106-ot már kiosztottak. Persze gondoskodtak a belevalóról is, az etetőket vad-, illetve madáreleséggel együtt vihették el az egyesülettől. Az egyik madáretető a messzi Veszprémbe, bár a zöm a térség iskoláinak, óvodáinak udvarába került.

Nemcsak természet-, elsősorban emberbarátok az egyesület tagjai, nem véletlen nevükben is a „szolidaritási” kifejezés. A tél során 19 rászoruló családnak juttattak összesen mintegy 210 mázsa – családonként 10-12 mázsa - felkuglizott, hasogatott tűzrevaló fát. A televízióból tudták meg, hogy egy leveleki család – az idős nagyszülők, beteg lányuk, aki szintén beteg kiskamasz fiát egyedül, apa nélkül neveli születése óta – bajban van! Elfogyott a pénzük, nincs tüzelő, a betevőben is hiányt szenvednek. Ekkor is gyorsan cselekedtek, másnap már ott voltak tűzifával, élelmiszer csomagokkal.

Az immár hagyományos tevékenységüket ebben az évben is szeretnék folytatni. A tavaszi szemétgyűjtési akció idejét 2014. május 10-re (09:00-15:00 óra között) és felelősét ott azonnal ki is jelölték. Szeretnék, ha a térség települései és az ott lakók is csatlakoznának az akcióhoz, amelyet évente legalább kétszer szerveznének és rendeznének meg.

Terveik között szerepel egy környezetvédelmi módszertani központ létrehozása, amely központ tevékenységéhez reményeik szerint más civil szervezetek is bekapcsolódhatnak.

Módszertani kiadványokat készítenének, ismeretterjesztő, felvilágosító előadásokhoz biztosítanának szakember előadókat – orvos, erdész, horgász, vadász, madarász van az egyesület tagjai között, akik ebben részt tudnak venni -, szakanyagokat. A központ létrehozása, elgondolásaik megvalósítása érdekében már be is nyújtottak egy pályázatot.

Az egyesület szívén viseli a hagyományőrzést, van motoros” részlegük”. Nekik is feladatuk lesz az egyesület népszerűsítése. Erre a célra Kántor László elnök a motoros kis csapat vezetőjének Ádám Istvánnak 12 motorra szerelhető kis egyesületi zászlót adott át, hogy a szelek szárnyán, az aszfaltok hátán vigyék jó hírét a Hova-Tesz Egyesületnek.

Tanyik József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában