Helyi közélet

2014.06.03. 09:57

Magnit: vajon ki lesz a befutó?

Fényeslitke, Záhony - Az orosz kereskedelmi cég igazgatósága az elmúlt héten döntött a vállalkozás elindításáról.

Fényeslitke, Záhony - Az orosz kereskedelmi cég igazgatósága az elmúlt héten döntött a vállalkozás elindításáról. A hónapokig tartó bizonytalanság után felszállt a fehér füst: a Magnit igazgatósága az elmúlt héten döntött a magyarországi beruházás elindításáról. Az orosz kereskedelmi lánc a korábbi elképzeléseknek megfelelően ezer kamionból álló járműflottát, és az azt kiszolgáló infrastruktúrát hoz létre, ami több mint 2000 munkahelyet teremt elsősorban a telephelynek kiszemelt Kelet-Magyarországon.


Márta Mihály: Az ittlétük óta még nem érkezett információ az oroszoktól


Stratégiai együttműködés

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az orosz cég stratégiai együttműködési megállapodást is kötött az elmúlt évben. Ennek értelmében a Magnit mindent megtesz, hogy a lehető legtöbb munkahelyet hozza létre Magyarországon, és a lehető legtöbb céget alkalmazza alvállalkozóként. A HITA pedig vállalta, hogy a jogszabályi keretek között a lehető legtöbb támogatást adja a cég beruházásához, itteni tevékenységéhez.


Háda Imre: A régió álláskeresőit mindenképp felszívná a beruházás


– Egy közlekedési vállalatot szeretnénk a határ mellett létrehozni, erre még keressük az ideális helyszínt. Nagy előnye a megyének, hogy rendelkezik széles nyomtávú vasútvonallal, hiszen mi vasúton is szeretnénk szállítani. Legfőképp zöldséget és gyümölcsöt hozunk be Európa több pontjáról Oroszországba, Záhony vagy Fényeslitke pont ideális földrajzi szempontból – mondta ezt még a március végi látogatásakor Oleg Sidnin.

Lapunk megkereste a két érintett település polgármesterét, értesültek-e a múlt heti pozitív döntésről. Mártha Mihály Tibor fényeslitkei polgármester a márciusi látogatás óta semmiféle információt nem kapott az ügyben az oroszoktól.

– Akkoriban a menedzsmenttel és a tulajdonos fiával találkoztam, akik személyesen tekintették meg az állami tulajdonban lévő fényeslitkei ipari parkot (a terület a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. kezelésében van), ám azóta semmi hír felőlük. Természetesen örülnék annak, ha hozzánk jönne a Magnit, ám itt jegyezném meg, hogy a képzett fiatalok elvándorlását csak ez a beruházás nem oldaná meg, hiszen termelési vagy gyártási folyamat nem párosulna a logisztikai beruházás mellé.

Részletek lapunk keddi számában.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában